Facebook Twitter Email

La 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția prin care ziua de 21 iunie este declarată Ziua Internațională Yoga, potrivit site-ului www.yogaunited.org.

Premierul indian Narendra Modi a inițiat cererea de stabilire a unei zile pentru celebrarea acestei practici străvechi, în septembrie 2014, și a fost aprobată de 177 de membri ai Adunării Generale a ONU.

Data propusă de oficialul indian, respectiv 21 iunie, reprezintă data solstițiului de vară, o sărbătoare cu o semnificație deosebită în multe culturi.

Premierul indian a subliniat, cu acest prilej, că ”Yoga (..) reprezintă unitatea dintre minte și trup, gândire și acțiune, cumpătare și abundență, armonia dintre om și natură, o abordare holistică a sănătății și a bunăstării”.

Totodată, ONU a invitat toate statele membre să încurajeze celebrarea Zilei Internaționale Yoga, pentru a sensibiliza oamenii să facă alegeri mai sănătoase și să adopte stiluri de viață ce favorizează o mai bună sănătate, potrivit www.yogaezoteric.net.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon afirma: ”Yoga poate îmbunătăți rezistența împotriva bolilor netransmisibile. Yoga poate aduce comunitățile împreună într-o manieră incluzivă, care generează respect. Yoga poate contribui la dezvoltare și pace” .

În 2015, pentru prima dată, toate școlile de Yoga din întreaga lume celebrează Ziua Internațională Yoga printr-o serie de programe speciale.

Și în România, această zi este marcată prin diverse activități, organizate în mai multe orașe din țară.

Yoga este o practică veche de 5.000 de ani, care combină posturi corporale (ASANA), cu tehnici de respirație și de ritmare a suflului (PRANAYAMA), relaxare și meditație. Specialiștii în yoga vorbesc despre o ”liniștire a minții” prin intermediul căreia poate fi înțeleasă adevărata natură a existenței.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva