La 21 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua mondială a hidrografiei, un prilej pentru a crește conștientizarea publicului cu privire la rolul vital pe care îl joacă în hidrografie viața fiecăruia.
La 29 noiembrie 2005, Organizația Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția nr. 60/30, care include declarația prin care OHI a adoptat Ziua Mondială a Hidrografiei, pentru a fi marcată în fiecare an la 21 iunie. Scopul aniversării acestei zile este de a oferi o publicitate corespunzătoare, la toate nivelurile și de a crește gradul de acoperire a informații hidrografice la nivel global. Totodată Națiunile Unite îndeamnă toate statele să lucreze cu această organizație pentru a promova o navigare în condiții de siguranță, în special în zonele internaționale vulnerabile.
Cu prilejul celebrării acestei zile în 2015, Organizația Hidrografică Internațională marchează 94 de ani de la înființare.
Tema zilei pentru 2015 ”Mările noastre și căile de navigație — încă nu sunt pe deplin cartografiate și explorate” se concentrează pe faptul că o mare parte din mările, oceanele și apele navigabile rămân necunoscute și încurajează inițiativele inovatoare de colectare a datelor despre acestea. Măsurarea adâncimii și cunoașterea formei fundului mărilor sunt foarte utile pentru desfășurarea oricărei activități umane în apă sau la suprafața acesteia. De asemenea, aceste date au un impact semnificativ asupra modului de creștere a nivelului mării, de formare a furtunilor și a valurilor uriașe care afectează zona de coastă.
Mările și oceanele au o contribuție majoră la creșterea economiei mondiale și a bunăstării populației. Peste 90% din transporturile comerciale din lume se fac pe apă. În plus, mările și oceanele, inclusiv fundul mării și subsolul marin, adăpostesc mari resurse pentru produsele alimentare, pentru resursele minerale, pentru producerea energiei, pentru apă, pentru bio-medicamente și pentru infrastructură, potrivit www.ngdc.noaa.gov.
În condițiile creșterii rapide și dezvoltării așa-numitei ”economii albastre” cunoașterea adâncimea mărilor și oceane devin mai importante decât oricând înainte.
Munca celor din domeniu permite utilizarea sigură și eficientă a mărilor, oceanelor, zonele de coastă, lacuri și râuri.
AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)