Facebook Twitter Email

Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri (International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking) este marcată, an de an, la 26 iunie, pentru a crește gradul de conștientizare a problemei majore pe care o reprezintă drogurile pentru societate. Această zi este susținută, în egală măsură, de persoane fizice, comunități și diverse organizații din întreaga lume, menționează site-ul www.timeanddate.com.

În 1987, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a stabilit să marcheze ziua de 26 iunie drept Zi internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, ca semn al deciziei de a spori eforturile și cooperarea în vederea creării unei societăți internaționale, în care să nu existe abuz de droguri. Hotărârea a fost luată la 7 decembrie 1987 (Rezoluția 42/112), în urma unei recomandări a Conferinței Internaționale asupra Abuzului de Droguri și a Traficului Ilicit.

Ca urmare a rezoluției, în anii 1991-2000 s-a anunțat marcarea “Deceniul Națiunilor Unite împotriva abuzului de droguri”. În 1998, Adunarea Generală a ONU a adoptat o declarație politică pentru a rezolva problema drogurilor la nivel mondial. Declarația exprimă angajamentul membrilor ONU de a lupta împotriva acestei probleme.

În 2016, va avea loc o Sesiune Specială a Adunării Generale a ONU (UNGASS), privind problema drogurilor la nivel mondial, informează www.un.org.

Potrivit unui raport al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), dat publicității în 2014 (www.unodc.org), la nivel global, în 2012, se estima că în jur de 243 de milioane de oameni, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, au consumat droguri ilegale (cum ar fi canabisul, opiaceele, cocaina sau stimulentele de tip amfetaminic) cel puțin o dată în anul anterior. Conform directorului executiv al UNODC, Yury Fedotov, în 2013, s-au înregistrat aproape 200.000 de decese legate de consumul de droguri.

De-a lungul anilor, se artă pe www.calendarlabs.com și www.timeanddate.com, UNODC s-a implicat puternic în lansarea de campanii de susținere a acțiunilor de control al drogurilor, a realizat adesea echipe cu alte organizații și a încurajat oamenii din societate să participe activ la aceste campanii. Guverne, organizații și persoane fizice, din multe țări, inclusiv Afganistan, Columbia, Thailanda, Uzbekistan, Vietnam și Borneo, au luat parte la evenimente de promovare și activități mai ample, precum mitinguri publice. A fost implicată și mass-media, pentru a face cunoscute populației informațiile privind pericolele asociate consumului de droguri interzise.

În efortul de a crește nivelul de conștientizare a populației asupra puterii distructive a drogurilor, Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate selectează în fiecare an teme pentru această zi și lansează campanii de sensibilizare cu privire la problema drogurilor la nivel mondial, se arată pe site-ul www.unodc.org.

Tema propusă de UNODC pentru 2015 este ”Trăiește-ți viața fără droguri!”.

România a ratificat și a aderat la toate convențiile internaționale importante, al căror scop este de a controla și de a limita consumul de droguri ilegale, încă de la Convenția și Protocolul cu privire la Opiu, încheiate la Geneva, la 19 februarie 1925, cu ocazia celei de-a doua conferințe asupra opiului, promulgate de țara noastră prin Decretul nr. 1.578/1928 (www.legex.ro). Între actele internaționale semnificative pe care țara noastră le-a semnat în acest domeniu, se regăsește Convenția asupra traficului ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope, întocmită la Viena la 20 decembrie 1988 (la care România a aderat prin Legea nr. 118/1992).

În țara noastră, Legea împotriva drogurilor este Legea nr. 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare, iar instituția care stabilește concepția de ansamblu și asigură coordonarea unitară, pe baza unei strategii naționale, a luptei împotriva consumului și traficului ilicit de droguri, este Agenția Națională Antidrog.

AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, Doina Lecea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva