Facebook Twitter Email

Putina lume stie ca, in urma cu multi ani, pe vremea lui Ceasusescu, romanii sunt cei care au construit majoritatea Kurdistanului si au facut lucruri trainice, care au rezistat inclusiv bombardamentelor din timpul razboiului.

La randul lor, foarte multi kurzi au facut scoala, au intemeiat familii si chiar au deschis afaceri in Romania.

 

Ce altceva ar trebui sa stim despre Kurdistan?

 

Kurdistan (insemnand “Pamantul kurzilor”; este numele unei regiuni geografice si culturale din Orientul Mijlociu, locuita cu preponderenta de kurzi. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia. Regiunea este delimitata aproximativ de muntii Zagros si de culmile estice al muntilor Taurus.

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Acesta este situata in partea de nord a Irakului si este o regiune independenta, bine securizata si cu o istorie extraordinara. Aici gasim circa 7 milioane de locuitori.

In timpul represiunii kurzilor din perioada lui Saddam Hussein, Romania a ajutat refugiatii kurzi cu tot ce au avut nevoie. Am inteles ca peste 10.000 kurzi stiu limba romana. Din acest motiv, este relativ usor sa gasesti un kurd care stie romaneste si care si vrea sa ajute cu deosebita placere.

Pe de alta parte, dupa ce a cazut regimul lui Saddam, Romania a fost prima tara care a scutit statul irakian de  datorii de miliarde de USD, reactie  care a dus la fortarea morala a celorlalte tari sa faca acelasi lucru. Prin urmare, din cauza Romaniei, statul irakian a plecat la un drum nou dupa razboi, fara datorii pe umerii sai obositi.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva