Facebook Twitter Email

Ziua internațională a ziaristului sportiv este sărbătorită, anual, la 2 iulie. Această dată a fost aleasă în 1994, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființare.

Rostul acestei zile este atât de a sărbătorii înființarea AIPS, cât și de a evidenția realizările și importanța jurnaliștilor sportivi din întreaga lume. Jurnalismul sportiv nu se rezumă doar la relatări și statistici competiționale, ci poate contribui la asigurarea păcii și bunei înțelegeri între națiunile implicate în diverse întreceri. Sportul și fairplay-ul sunt bune prilejuri de apropiere între oameni, iar un bun jurnalist sportiv știe și folosește acest lucru.

Jurnalismul sportiv a cunoscut o ascensiune remarcabilă în mass-media începând cu anii ’50-’60. De atunci, au apărut nenumărate publicații, posturi de radio și televiziuni dedicate exclusiv sportului. Din domeniul presei scrise, câteva titluri care au marcat istoria jurnalismului sportiv sunt ziarele L’equipe din Franța, Gazzetta dello Sport din Italia, franciza americană Sports Illustrated și site-ul Sporting News.

Cu prilejul Zilei internaționale a ziaristului sportiv, se organizează atât conferințe și simpozioane menite să accentueze rolul jurnalistului sportiv în mass-media, cât și numeroase competiții sportive la care participă jurnaliști.

***

Ședința constitutivă a AIPS avut loc la Paris, în ziua de 2 iulie 1924, și a reunit 80 de reprezentanți din 18 state, printre care și România, sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport. În cadrul primei reuniuni, ziariștii sportivi au elaborat statutul AIPS. Conform acestuia, AIPS își propune “apărarea intereselor ziariștilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres și educație, îndeplinirea misiunii de fraternitate și pace între oameni și popoare.”

Asociația Presei Sportive din România (APSR) este afiliată AIPS. Președintele APSR este Dumitru Graur, reales în funcție la 16 mai 2015, pentru un mandat de patru ani.

AGERPRES/ (Documentare — Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva