Facebook Twitter Email

Echipa de arheologi de la Universitatea de vest Timișoara (UVT), care a lucrat în această vară în șantierul-școală de la situl arheologic Unip (lângă Buziaș), a făcut noi descoperiri în adâncurile Zurobarei, singura cetate dacică de câmpie, între piesele scoase la lumină aflându-se vestigii datate din prima și cea de-a doua Epocă a Fierului, o locuință semi-îngropată și vase de ceramică.

‘Noi am identificat două tipuri de locuiri și anume, una din prima Epocă a Fierului și alta din cea de-a doua Epocă a Fierului, diferența dintre ele, ca timp, fiind de aproape o mie de ani. Vasele descoperite sunt din cea de-a doua Epocă a Fierului, undeva, în epoca lui Decebal, până la cucerirea lui Traian. Suntem în etapa de finalizare a cercetărilor, informațiile vor fi publicate atât științific, cât și pentru publicul larg. Sperăm să le ducem în muzeu’, a declarat presei coordonatorul șantierului arheologic, Andrei Stavilă.

În anul 2006, bazându-se pe informații vechi, pomenite de însuși Ptolemeu în lucrările sale, arheologii UVT au descoperit la 4 km. de localitatea Unip, urmele Zurobarei, fosta cetate dacică, singura ridicată la acea vreme în zonă de câmpie. Pe măsură ce au dat de piese devenite indicii, arheologii timișoreni sunt tot mai siguri că aceasta este Zurobara, locul transformându-se în șantier-școală unde studenții de la facultatea de Istorie a UVT vin în fiecare vară și continuă săpăturile.

‘Multă lume a spus că este aproape imposibil de stabilit dacă există sau nu există Cetatea Zurobara sau a fost doar o fantezie. Dar, existența unei astfel de fortificații, ne atrage atenția că este posibil ca ceea ce am descoperit noi aici să fie antica Zurobara, cea mai importantă fortificație dacică din zona de câmpie. Analizele cartografice indică exact locul acesta’, explică prof. univ. Dorel Micle de la Facultatea de Istorie a UVT.

Situl arheologic de la Unip (Dealul Cetățuica, aparținător de comuna Sacoșu Turcesc) este situat în inima județului Timiș, lângă pădurea Unip.

AGERPRES/(A — autor: Otilia Halunga, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva