La 19 august, începând din 2009, este marcată Ziua mondială umanitară sau Ziua mondială pentru asistență umanitară, stabilită de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008.
Campania din acest an a ONU și a partenerilor săi este orientată spre stimularea bunăvoinței la nivel mondial, pentru a încuraja desfășurarea acțiunilor umanitare atât de necesare în zonele de conflict armat, în regiunile afectate de diverse fenomene naturale extreme sau de evoluția unor epidemii, potrivit www.un.org. Toți cei care au posibilitatea sunt invitați să se alăture uneia dintre organizațiile umanitare din lume și să devină mesageri activi al umanității.
În prezent, evoluția științei ne-a transformat într-o lume care este tot mai conectată digital. Astăzi, oamenii folosesc rețelele de socializare pentru a face cunoscute acele aspecte pentru care trebuie luate măsuri. În această zi, se aduce un omagiu tuturor persoanelor afectate de crizele umanitare și celor care și-au pierdut viața desfășurând servicii umanitare. Este o zi dedicată spiritului care inspiră munca umanitară din întreaga lume.
În acest an, peste 100 de milioane de femei, bărbați și copii au nevoie de asistență umanitară pentru a fi salvați. Numărul de persoane afectate de conflicte a atins un nivel record de la Al Doilea Război Mondial, în timp ce numărul celor afectați de dezastre naturale a rămas destul de mare, se menționează în mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.
Asistenții umanitari se străduiesc să salveze și să ofere sprijin pentru reabilitarea pe termen lung a comunităților afectate de dezastre (naturale, războaie), indiferent unde se află în lume și fără discriminare. Ajutorul umanitar se bazează pe o serie de principii fundamentale, inclusiv umanitate, imparțialitate, neutralitate și independență.
Răspunsul la situații de urgență este doar un aspect al activității umanitare. Asistenții umanitari sprijină, de asemenea, comunitățile pentru a-și reface viața după dezastre. Noi provocări dificile apar în fiecare an, fiind necesară o finanțare mai flexibilă și o adaptare a acțiunilor umanitare la situațiile concrete.
Data de 19 august a fost aleasă pentru a aduce un omagiu asistenților umanitari care și-au pierdut viața practicând această meserie. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello, și cei 21 de colegi care au murit, la 19 august 2003, într-un atentat cu bombă asupra Hotelului Canal din Bagdad, dar și cei 102 asistenți umanitari ai ONU, care au murit în timpul cutremurului din Haiti din 2010, reprezintă cea mai mare pierdere la acest nivel din istoria ONU.
AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Andreea Onogea)