Peste 300 de voluntari americani și români au curățat de gunoaie plaja din stațiunea Mamaia, sâmbătă, într-o acțiune organizată de Ambasada SUA la București și Liga Navală a Statelor Unite – Consiliul din România, cu prilejul Zilei Internaționale de Curățare a Plajelor.
Alături de adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Dean Thompson, și de angajați ai Ambasadei SUA la București, la curățarea de gunoaie a plajei și a zonelor limitrofe au participat militari ai forțelor armate americane și române, reprezentanți ai autorităților constănțene, sportivi consacrați — printre care fostul președinte al Federației Române de Atletism Ilie Floroiu și vicecampioana mondială la handbal feminin Elena Frâncu, elevi de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și Clubul Sportiv “Farul” Constanța, reprezentanți ai Forțelor Navale ale României și ai Jandarmeriei.
“Vă mulțumesc tuturor că ați venit astăzi, aceasta este o inițiativă foarte importantă. (…) A avea grijă de oceanele noastre, a avea grijă de mediile noastre marine este ceva pentru care suntem cu toți răspunzători, pentru că aici trăim și ne afectează pe toți. Astăzi, vom fi un exemplu bun, precum am fost și în anii trecuți. Anul trecut, jumătate de milion de voluntari au adunat peste 16 milioane pounds de gunoi, aproape 8 milioane de kilograme. E important ceea ce facem, o să păstrăm fauna marină în siguranță și o să păstrăm căile navigabile maritime deschise pentru comerț, pentru shipping și recreere”, a spus, sâmbătă, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Dean Thompson.
La finalul acțiunii de curățare a plajei, care a durat aproape trei ore, au fost strânși aproximativ 700 de saci menajeri cu gunoi.
Ziua Internațională de Curățare a Plajelor, celebrată în fiecare an pe 19 septembrie, este un avertisment cu privire la gunoaiele aruncate în mări și oceane. Acestea afectează sănătatea oamenilor, a florei și faunei, precum și resursele care depind de sănătatea apelor.
Evenimentul este organizat în contextul apropiatei conferințe anuale dedicate oceanelor care va avea loc pe 5 și 6 octombrie în Santiago, Chile.
Departamentul de Stat și Ambasadele SUA din întreaga lume se implică în acțiuni de curățare a plajelor, în efortul constant de a îmbunătăți administrarea mediului marin pe trei direcții: poluarea marină, acidifierea oceanelor și pescuitul sustenabil.
AGERPRES/(A, AS — autor: Nona Jalbă; editor: Vicențiu Purcărea)