În fiecare an, la 1 octombrie se marchează Ziua scafandrilor militari.
Înființat în anul 1976, la 1 octombrie, pe structura Grupului 279 Scafandri Mangalia, Centrul de Scafandri din Constanța este singura instituție din România autorizată să breveteze scafandri profesioniști și să autorizeze și să inspecteze activitățile cu scafandri. Acest statut, întărit prin HG nr. 350 din 21 iulie 1993, este urmarea anilor de muncă asiduă în Laboratorul Hiperbar, a miilor de ore de scufundări simulate și reale, a recordurilor proprii de scufundare, a cercetării științifice aplicative sau lucrărilor de mare complexitate, executate atât în folosul Forțelor Navale, cât și al economiei naționale.
Conform site-ului oficial al Centrului de Scafandri din Constanța, scafandrii militari români, forțe operaționalizate, participă, în timp util, la acțiuni de prevenire și combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive, atât pe teritoriul național cât și în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forțe similare NATO, în zone unde se impune intervenția lor.
Printre realizările de excepție ale scafandrilor militari se numără: prima scufundare în saturație cu amestecuri heliu-oxigen la adâncimea de 301 m (1981), prima scufundare în saturație după o tehnologie proprie cu amestecuri heliu-oxigen la adâncimea de 350 metri (1982), prima scufundare în saturație după o tehnologie proprie cu amestecuri azot-oxigen (februarie 1983), omologarea unei tehnologii de scufundare în saturație cu amestecuri azot-oxigen și recordul național de scufundare la 500 metri, stabilit la 25 septembrie 1984.
În anul 1998, Centrul de Scafandri a fost acceptat ca membru în Grupul de Lucru pentru Standardizarea Problemelor de Scufundare (UDWG), structură coordonată de Agenția Navală de Standardizare a NATO, iar un an mai târziu a fost inclus în ATP 67 B — Manual de Salvare de pe Submarine.
AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea)