Facebook Twitter Email

Interviu cu Loredana Dascălu, românca din Peru "care îşi trăieşte viaţa precum o continuă vacanţă"

LOREDANA DASCĂLU: „Caut oportunităţi în afara ţării fiindcă îmi doresc să promovez tradiţiile şi cultura României în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii”

Încercând să aflu cât mai multe despre românii din America de Sud, cu scopul de a publica prima carte dedicată lor, am întâlnit în Facebook o tânără domnişoară despre a cărei viaţă poti scrie un roman. Este vorba de Loredana Dascălu, pe care, după ce am botezat-o în mai multe feluri, am descoperit că este o adevărată româncă de succes, atât în ţară cât şi peste hotare. Doua licenţiaturi, două mastere şi un doctorat sunt doar câteva din reuşitele Loredanei… Loredana Dascălu este reprezentant al Departamentului de Afaceri al Ambasadei României în Peru şi director de Proiecte Business & Consulting în cadrul Camerei de Comerţ Peru-România şi coordonator în cadrul Ligii Studenţilor Români din Străinătate din Peru.

 

MIHAELA IONELA BĂDIN: Cine este, de fapt, tânăra performantă Loredana Dascălu?

LOREDANA DASCĂLU: Despre  mine  pot  spune că sunt acea  persoană ce îşi trăieşte viaţa precum o continuă vacanţă fiindcă întotdeauna am îmbinat studiile şi călătoriile. Sunt o persoana ce pune preţ înainte de toate pe familie, pe iubire,  pe oameni şi pe educaţie. Atributele ce mă caracterizează sunt: ambiţia, bunul simţ, sinceritatea, onestitatea și perseverența. Sunt pasionată de tot ce înseamnă dezvoltare personală, iubesc copiii, îmi place să citesc și ador să scriu rânduri ce dau contur propriilor cărți. În anul 2011 când mi-am lansat prima carte, un profesor universitar mi-a spus: „Felicitări, nu doar pentru carte, ci pentru tot ceea ce eşti în prezent: un OM aşa cum probabil şi l-a dorit Dumnezeu atunci când ne-a creat.” Este  dificil  să  răspund  la  întrebarea „Cine sunt?” şi de cele mai multe ori  am preferat să-i las  pe cei din jur să descopere răspunsul din faptele mele.

„Îmi doresc să vin cu o contribuţie majoră în ţara natală pentru a ajuta la dezvolarea economică a organizaţiilor prin implementarea unor noi metode ce ţin de sănătate şi securitate în muncă (…) Chiar dacă mi s-ar oferi un job extraordinar în România aş refuza căci am alte aspiraţii şi planuri”

M.I.B.: Cu un curriculum vitae atat de bogat, de ce caută o româncă oportunităţi în afara ţării? Statul român nu doreşte să-şi păstreze creierele?

L.D.: Mulţumesc pentru aprecieri. Satisfacţia pe care o am atunci când  persoane ce locuiesc pe un alt continent îmi spun „Tienes un CV excelente y eres una joven con grandes ideas, y sobre todo, con madurez de personalidad” (n.r.: „Ai un CV excelent şi eşti o tânără cu idei mari şi mai ales cu o personalitate matură”) este  uriaşă  şi mă motivează să investesc tot mai mult în educaţie pentru a putea aduce un plus de valoare societăţii. Caut oportunităţi în afara ţării fiindcă îmi doresc să promovez tradiţiile şi cultura României în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. În octombrie 2015 voi finaliza studiile doctorale şi doresc să-mi continui cercetarea  ştiinţifică realizând  o comparaţie reală între nivelul de stres organizaţional din România şi ţările din America Latină. Mă fascinează America de Sud şi vreau să explorez acest continent.  Intenţionez să realizez acelaşi studiu şi în cât mai multe ţări din Europa. Am reuşit să cercetez în Franţa şi în Peru, dar după ce voi acumula toate informaţiile propuse şi voi finaliza procesul de cercetare în lume, destinaţia finală „peste ani şi ani” o să fie România.
Îmi doresc să vin cu o contribuţie majoră în ţara natală pentru a ajuta la dezvolarea economică a organizaţiilor prin implementarea unor noi metode ce ţin de sănătate şi securitate în muncă. În următorii  ani sper  să  pot  deschide  un Centru de Cercetare în această arie, dar mai multe  detalii privind  acest  proiect voi oferi la momentul oportun. Nu-mi pot exprima părerea privind interesul statului român de a păstra tinerii de succes pe meleagurile  natale. Personal, am evitat întotdeauna să mă aflu în poziţia de „angajat” şi chiar dacă mi s-ar oferi un job extraordinar în România aş refuza căci am alte aspiraţii şi planuri.

„Încă din copilărie am visat la Machu Picchu”

M.I.B.: De ce ai ales Peru? Cu ce te-a îmbogăţit această experienţă?

Loredana Dascalu (clic pe imagine pentru mărire)Loredana Dascalu

L.D.: Încă din copilărie am visat la Machu Picchu. Dorinţa de a explora jungla amazoniană, de a locui într-o ţară exotică, precum şi pasiunea pentru limba spaniolă au fost factori ce au contribuit la alegerea destinaţiei. Cele 4 luni în Peru mi-au oferit o experienţă profesională de excepţie. Am avut o colaborare în cadrul Camerei de Comerț Peru – România din Lima, ocupând funcția Director de Proiecte. Am susţinut training-uri în domeniul Comerț Internațional: „Oportunitatea de export din Peru în România – Uniunea Europeană” la sediul CCPR din Lima, la sediul unei importante Cooperativei de cafea APROECO din orașul amazonian Moyobamba, la sediul Camerei de Comerț și Producție din orașul Trujillo. Am aprofundat limba spaniolă şi am creat relații cu oameni importanți din cadrul companiilor peruane, Ambasadelor și Camerelor de Comerț din întreaga lume prin participarea la evenimentele diplomatice. O astfel de oportunitate oferă o altă viziune asupra vieţii, îmbogăţeşte cu informaţii, istorie şi cultură.

M.I.B.: Ai lucrat ca profesoară voluntară timp de o săptămână la un orfelinat din Chincha, Peru? De asemenea, mi-ai relatat că adori copiii dar te-ai simţit neputincioasă văzând că mâncau doar o jumătate de cartof şi o lingură de orez pe zi…

L.D.: Inițial am plecat printr-un program de voluntariat pentru a preda limba engleză și informatică unor copii săraci din Peru, alături de care am petrecut câteva zile minunate. Ar fi trebuit să petrec 3 luni alături de copii, dar condiţiile nu mi-au permis să rămân mai mult fiindcă nu-mi puteam desfăşura proiectele academice datorită faptului că nu exista internet permanent. În plus, fiecare zi petrecută acolo îmi umplea sufletul de suferinţă când mă uitam în ochii celor mici…îmi este greu să redau acele momente. A fost o experienţă  emoţionantă ce m-a făcut să reflectez la ce înseamnă condiţia umană. Pot spune că a fost marcant să văd cum acei copilaşi supravieţuiesc şi modul în care  se luptă  personalul orfelinatului să le asigure hrana ce pentru mine părea sărăcăcioasă, dar pentru acei copii semnifica atât de mult! M-a uimit simplitatea, dedicaţia şi bunătatea personalului din orfelinat. Primirea a fost călduroasă şi abia aştept să-i vizitez.

„Românii sunt foarte bine trataţi în Peru şi sunt foarte apreciaţi”

M.I.B.: În Peru exista o comunitate românească. Ce ne poţi relata despre românii şi româncele din acea ţară? Promovează în vreun fel cultura şi tradiţiile noastre?

L.D.: Am avut ocazia să cunosc comunitatea de români din Peru în cadrul evenimentelor organizate la Ambasada României în Lima: Ziua Naţională a României şi Ziua Alegerilor Prezidenţiale 2014. Majoritatea românilor care locuiesc în Peru sunt căsătoriţi şi fie lucrează în diferite companii, fie au chiar propria lor afacere. Într-o  ţară  cu peste 28 de milioane de persoane numărul românilor este de aproximativ 50 de locuitori. Am lucrat cu un tânăr român la CCPR şi era încântat de gastronomia peruană. Există: o româncă pasionată de fotografie şi a avut unele expoziţii, un român care este  violonist, o cântăreaţă româncă (n.r.: Maria Mirabela Bălăgean sau Urpi „la princesa rumana”, aşa cum au spuranumit-o peruanii şi căreia România Expres a avut prilejul de a-i lua, în exclusivitate, un amplu interviu cu prilejul vizitei sale la Madrid) ce are o trupă şi este foarte renumită în Lima, o doamnă profesoară româncă ce predă de peste 20 de ani la o universitate prestigioasă din Lima, o tânără româncă ce contribuie la promovarea culturii, tradiţiilor, obiceiurilor româneşti şi uneori participă la târguri de artizanat prezentând la stand produse româneşti. Comunitatea de români din Peru este deschisă la tot ce  ţine de promovarea României pe acele meleaguri.

„În urma experienţei avute pot spune că Peru este… acasă!”

M.I.B.: Cum este Peru? Cum sunt trataţi românii şi româncele acolo?

L.D.: Peru este o ţară fascinantă care mi-a depăşit aşteptările şi după cum spune  scriitorul peruan Mario Vargas Llosa „Peru este o ţară ce nu are o identitate pentru că le are pe toate!”, are climă variată, peisaje variate cu păduri tropicale, munţi, plaje, deşerturi. Fiecare zi petrecută în America de Sud a fost diferită. Am locuit în Miraflores, cel mai luxos şi sigur district din Lima, dar am călătorit în toate colţurile Peru-ului. Zonele sărace m-au impresionat datorită locuitorilor ospitalieri şi cu un bun simţ ieşit din comun. Lima este renumită datorită arhitecturii coloniale, parcurilor de lângă ţărmul mării, gastronomiei de talie mondială, ş.a. Turiştii se pot bucura de peisaje de basm atunci când se aşează la umbra palmierilor din Parcul Iubirii “Parque del Amor” ce are o faimoasă statuie, Sărutul “El Beso”, cu vedere la Ocean. Jungla din Amazon mi-a oferit momente de neuitat şi adrenalină maximă când m-am plimbat cu canoea pe râul Rio Mayo printre liane, ascultând cântul păsărilor, observând zeci de specii de maimuţe sărind dintr-un copac într-altul deasupra capului tău. Tabloul oferit de soarele ce apune uşor în spatele Anzilor este uimitor. Liniştea din natură, descoperirea plantaţiilor (de cacao, de cafea, de banane, de ananas, de avocado, etc) şi politeţea oamenilor simpli din zonă ce trăiesc în stilul „amish” oferă amintiri de neuitat! Cusco, capitala antică a incaşilor este impresionantă datorită edificiilor coloniale elegante, străzilor încărcate de istorie, uimitoarelor situri antice şi  oamenilor prietenoşi cu un port deosebit. Priveliştea oferită de Valea Sacră traversată de râul Urubamba este de vis, situl din orăşelul Ollantaytambo este epatant, târgurile de meşteşug şi artizanat din satul Pisac şi Ruinele Sacsayhuaman merită văzute. Priveliştea ruinelor din Machu Picchu mi-a oferit amintiri incomparabile. Trujillo este un oraş spectaculos cu impunătoare clădiri republicane şi coloniale. Nu trebuie ratat spectacolul renumiţilor cai de paso. Plaja Huanchaco este atracţia turiştilor datorită pelicanilor care se plimbă alături de tine pe malul mării. În orașul  Ica, ce este principalul producător de vin al Peru–ului și renumit pentru agricultură (producător de avocado, sparanghel, bumbac), se află un loc de vis: deşertul Huacachina! În mijlocul dunelor maiestoase de nisip se află laguna înconjurată de gigantici palmieri, hoteluri și restaurante. Această oază plină de verdeață în mijlocul deșertului oferă turiştilor  clipe de relaxare şi odihnă după practicarea snowboarding-ului pe nisip. Orășelul pescăresc Paracas este  un loc  minunat şi poţi avea o experienţă interesantă vizitând Parcul de Rezervație Naturală şi Insulele Ballestas. Din portul Paracas poţi face o croazieră în largul Oceanului Pacific şi pot fi admirate insule cu sute de pelicani, foci împrăștiate de-a lungul coastei sudice și stânca ce înfățișează chipul lui Dumnezeu privind apa dintr-un golfuleț cu pescăruși, zeci de milioane de păsări marine, mii de pinguini și alte mamifere. În drum spre  Rezervaţie peisajul este de un colorit superb fiindcă sunt zone în care nisipul are culoare galbenă, albicioasă, muștar, roșiatic şi pot fi admirate sutele de păsări flamengo. Peisaje de vis oferă priveliştea spre insula în formă de „Panettone” şi dacă ai  noroc poţi vedea jocul delfinilor printre valurile oceanului. Locuri de  poveste pot fi  văzute pe plajele ascunse printre dunele de nisip –  Plaja Roșie cu nisip roşu,  Plaja Supay cu nisip albicios, Plaja Lagunillas unde poţi înnota cu puii de balenă sau poţi sta lângă pinguinii ce poposesc pe stânci.  O explozie de nuanţe: apa cristalină, cerul de un albastru inconfundabil, nisipul fin și mini golfuri dantelate formează un tablou de-o frumuseţe neasemuită. Peru are una dintre cele mai surprinzătoare gastronomii din America Latină. Majoritatea mâncărilor gătite în Peru sunt unice şi absolut delicioase: preparate din porcuşorul de Guineea, pollo asado (pui prăjit), lechon (porc  prăjit), lomo saltado (vită cu usturoi, ceapă, chili şi cartofi), peşte preparat în diverse moduri, ş.a. Peru  este ţara de origine a cartofilor. Există peste 5.000 de specii de cartofi cu forme diferite şi culori mov, galben, maro, bej, rozalii, ş.a. Răcoritoare sunt Inka Cola, ceaiul de ciocolată şi gustosul suc “chicha” obţinut din porumb mov. Românii sunt foarte bine trataţi din câte am observat şi sunt foarte apreciaţi.  Eu am  fost  tratată  excelent şi în urma experienţei avute pot spune că Peru este…acasă!

„Lucrez la o nouă carte „Peru, ţara visurilor mele”

Loredana DascaluLoredana Dascalu (clic pe imagine pentru mărire)

M.I.B.: Eşti coordonatoare a Ligii Studenţilor Români din Peru, care sunt activităţile pe care le-ai desfăşurat până acum în cadrul acestei organizaţii? Ţi-ai propus să deschizi şi alte filiale în America de Sud? Exista studenţi români acolo?

L.D.: Liga Studenţilor Români din Străinătate – LSRS Peru a fost înfiinţată pe 14 august 2014 în scopul de a promova tradiţiile ţării, drepturile şi interesele tinerilor români de peste hotare. Coordonez LSRS Peru fiindcă îmi este un proiect de voluntariat drag sufletului, dar şi un proiect ce a jucat un rol important în dezvoltarea personală. Liga Studenţilor Români din Străinătate – LSRS Peru a câștigat Premiul Special fiind desemnată “Reprezentanţa LSRS a anului 2014“. Premiul a fost decernat în data de 6 Ianuarie 2015 la Casa Ghica din București. În urma acestei reuşite am oferit un interviu pentru Radio România Internaţional. Datorită faptului că în Peru nu există o comunitate de studenți români, evoluția proiectului s-a axat mai mult în promovarea tradiției și culturii românești, implicând tinerii aflați pe meleagurile Americii de Sud şi mai puţin în plan academic.
Activități 2014 în Peru: Perioada noiembrie – decembrie 2014 activitatea LSRS Peru a fost de informare şi creare de contacte. Participarea la Ziua Naţională a României în 2014 organizată la Ambasada României în Lima unde am avut ocazia de a cunoaşte români şi de a prezenta (informal) LSRS şi obiectul de activitate a ligii. Chiar dacă susţinerea (în Lima, Amazon şi Trujillo) de către mine a Training-ului în domeniul Comerţ şi Afaceri Internaţionale: „La oportunidad de exportacion Peruana en Rumania – Union Europea”, nu are întocmai legătură cu LSRS,  aceste reuniuni cu oameni de afaceri din Peru au avut un rezultat pozitiv fiindcă în acest fel am adus la cunoştinţa peruanilor existenţa României.
Activităţile din 2015 în Peru: Ianuarie 2015 – transmiterea unei invitaţii tuturor românilor din Peru pentru a participa la o întâlnire formală pentru a oferi informaţii detaliate despre LSRS Peru. În data de 19 ianuarie 2015 cu sprijinul Dl-ului Președinte al Camerei de Comerț Peruano-Română din Lima am susținut o şedinţă LSRS la biroul CCPR  la  care, împreună cu dânsul, o tânără româncă și o doamnă peruană care a studiat acum 22 de ani la ASE în București și încă știe limba română am încercat să punem pe listă activitățile ce le vom derula în 2015. Am desemnat o persoană de legătură pentru perioada în care eu lipsesc din Peru.
Obiective  generale: Încercarea unui Interschimb academic, stagii de 1-3 luni pentru studenţi peruani în România şi invers; încercarea unui Internship de 1–3 luni pentru tineri români în cadrul Camerei de Comerţ Peruano–Română; dezvoltarea bazei de date a membrilor LSRS Peru şi Administrarea paginii de facebook LSRS Peru; participarea la târguri unde fiecare promovează tradiţiile, obiceiurile, vânzare şi expunere de artizanat românesc, etc; susţinerea unei Conferinţe în România promovând cultura peruană. Invitaţi Dl. Consul al Ambasadei Peru în România şi Dl. Preşedinte al Camerei de Comerţ Peruano–Română; organizarea unei seri cu gastronomie peruană în România; o seară de film românesc în Lima şi gastronomie românească în Peru; oricât de mare a fost şi este dorinţa mea de a dezvolta acest proiect în care depun suflet, din păcate, într-o ţară în care nu există studenţi români se pot desfăşura mai greu activităţile dorite. Vreau să  dezvolt cât mai frumos acest proiect şi bineînţeles că deschiderea altor filiale în America Latină este unul dintre obiectivele de viitor.

M.I.B.: Loredana, deja ai publicat un volum de proză intitulat “Gânduri pentru tine” şi, de asemenea, vei publica o altă carte relatând experienţa ta în Peru. Ce alte surprize ne vei oferi?

L.D.: În viitorul apropiat doresc să-mi relansez primul roman de dragoste „Gânduri pentru tine”, publicat şi lansat în 2011. Lucrez la traducerea romanului în limba spaniolă şi intenţionez să-l lansez în Peru fiindcă am primit o propunere de colaborare. Fragmente din roman în limba spaniolă pot fi citite şi în cartea online „Tres cuentos rumanos”, lansată în  octombrie 2013. Dacă lucrurile decurg aşa cum am planificat în luna octombrie voi lansa o carte în aria dezvoltării personale, care abordează în principiu domeniul stresului. Consider că darul cel mai de preț în dezvoltarea unui om este cartea și după cum spunea Brian Tracy „La preţul unei cărţi, obţineţi cunoştinţe care pe autor l-au costat poate o viaţă întreagă de experienţă”. Aşadar, lucrez la o nouă carte „Peru, ţara visurilor mele” ce relatează aventura din Peru şi viaţa din America Latină.

„Visez la… călătorii în jurul lumii alături de persoana iubită”

M.I.B.: La ce visează Loredana? Care sunt planurile tale pe viitor?

L.D.: Visez la… călătorii în jurul lumii alături de persoana iubită. La sfârşitul lunii octombrie 2015 voi finaliza studiile doctorale şi am planificat să urmez un PostDoctorat.  În următorii ani cu siguranţă voi călători în Singapore şi S.U.A pentru a onora bursele propuse în cercetare. Categoric mă voi reîntoarce în Peru căci am anumite proiecte de finalizat. În prezent, aştept un răspuns privind  candidatura pe un post de cercetător în Ecuador. Cert este că din luna noiembrie voi pleca din România în căutare de noi oportunităţi. Pe  viitor  vreau  să  mă dedic  mediului  academic, să susţin training-uri în domeniul stresului la locul de muncă, să scriu cărţi, să investesc în educaţia copiilor săraci, ş.a. Voi continua să aduc plus valoare în educaţia mea participând la conferințe, congrese, workshop-uri și implicându-mă în proiecte de voluntariat şi de cercetare pentru a excela în mediul academic. Dacă a fost posibil să câştig în România, Premiul excelenței în educație: Premiul pentru cel mai bun student din domeniul inginerie, aspir în viitor să câştig acelaşi premiu şi peste hotare. Adresez sincere mulţumiri pentru interesul de a acorda acest interviu!

Despre realizatoarea interviului:

Mihaela Ionela BădinMihaela Ionela Bădin

Mihaela Ionela Bădin, realizatoarea acestui interviu, este o tânără jurnaslistă care a locuit în Spania timp de 13 ani şi care în urmă cu un an şi jumătate a ales drumul Americii de Sud. S-a stabilit în Ecuador, o ţară practic necunoscută pentru români, iar o vreme a locuit în Cuenca, un oraş de munte din provincia Azuay. Ulterior s-a mutat în Puyo, un oraş turistic din Amazonia cu temperaturi de vară eternă şi în care mai locuiesc alţi doi români.

La ora actuală lucrează în oraşul Puyo ca Director de Comunicare în cadrul Guvernului provinciei Pastaza, o instituţie publică subordonată direct Preşedinţiei Ecuadorului. În Ecuador fiecare provincie are un Guvernator ales direct de preşedintele Rafael Correa, iar ea lucreză pentru unul dintre acesti guvernatori. De la Guvernul Provincial se dirijează comunicarea pentru toate institutiile publice dintr-o provincie. Mihaela se consideră norocasă pentru faptul că lucrează în Puyo şi se bucură enorm că autorităţile ecuadoriene au ales CV-ul ei, un CV pe care şi l-a îmbogăţit în Spania, acolo unde a absolvit Facultatea de Filozofie si Litere, specialitatea Jurnalism în cadrul Universitatii din Zaragoza şi cu un master în Comunicare Audiovizuală, specialitatea Naraţiune de ficţiune, prin UNED.

În perioada cât a locuit în Spania a fost membră a Asociaţiei Româneşti „Acasă” din Zaragoza (Aragon), unde a încercat să promoveze valorile şi cultura românească. A lucrat la mai multe medii de presă din Zaragoza şi a fost voluntară a Asociatiei Familiilor cu Bolnavi cu Alzheimer (fotograf si jurnalist). De asemenea, a fost şi continuă să fie colaboratoare la ziarul România Expres.

Sursa: romania expres

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva