Ziua mondială a osteoporozei este marcată la 20 octombrie, prin diverse acțiuni, în peste 90 de țări.
Ziua a fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată o temă specifică pentru marcarea Zilei mondiale a osteoporozei.
Campania lansată pentru acest an de Fundația Internațională pentru Osteoporoză (FIO) este un apel de a lua toate măsurile pentru a crește rezistența osoasă. Una dintre acestea se axează pe importanța adoptării unui regim alimentar sănătos de la o vârstă timpurie și până la bătrânețe.
Pe pagina FIO dedicată acestei zile se menționează că prevenția trebuie începută chiar mai devreme de conceperea copilului și continuată în timpul copilăriei și adolescenței, un moment în care jumătate din masa osoasă a unei persoane se acumulează. De aceea, osteoporoza a fost numită “o boală a pediatriei cu consecințe geriatrice”. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți și care conține suficient calciu, vitamina D, proteine și microelemente (de exemplu, vitamina K, magneziu, zinc) ajută persoanele de toate vârstele în menținerea masei osoase.
Deși campania Zilei mondiale a osteoporozei se concentrează pe nutriție, trebuie remarcat faptul că diferiți alți factori contribuie la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei. Aceștia includ un stil de viață sănătos și tratamentul osteoporozei pentru cei cu risc ridicat.
Această boală, supranumită “hoțul tăcut”, a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației, în ultimele decenii. Osteoporoza este o boală care slăbește treptat oasele, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, putându-se rupe foarte ușor. Fracturile pot să apară după o cădere de la înălțime mică, ca urmare a unui strănut și chiar prin aplecarea pentru a lega un șiret. Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi și mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.
Potrivit datelor furnizate de OMS și FIO, la nivel mondial osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei. La nivel mondial, este cauza a peste 8,9 milioane de fracturi anual, rezultând o fractură la fiecare 3 secunde.
Potrivit OMS în Uniunea Europeană aproximativ 22 de milioane de femei și 5,5 milioane de bărbați cu vârste cuprinse între 50-84 de ani sunt estimați de a suferi de osteoporoză (cifre din 2010).
În România, prevalența osteoporozei postmenopauză este estimată la 11,5%, ceea ce înseamnă că una din trei femei din România suferă de această boală după vârsta de 55 de ani. În fiecare an se înregistrează aproximativ 94.000 de noi fracturi cauzate de fragilitatea oaselor. Numărul de persoane în vârstă de peste 50 de ani cu osteoporoză este de aproximativ 590.000, potrivit site-ului oficial FIO.
AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)