Nouă medaliate olimpice, între care două din România – Larisa Iordache și Diana Bulimar -, vor fi prezente la startul competiției feminine din cadrul Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică ediția 2015, programate între 23 octombrie și 1 noiembrie la Glasgow.
Șapte medaliate de la Londra 2012 — Gabrielle Douglas (SUA/aur în concursul individual compus și pe echipe), Alexandra Raisman (SUA/aur pe echipe și la sol), Viktoria Komova (Rusia/argint în concursul individual compus și pe echipe), Maria Paseka (Rusia/argint pe echipe, bronz la sărituri), Ksenia Afanasieva (Rusia/argint pe echipe), Larisa Iordache și Diana Bulimar (România/bronz pe echipe)—, plus două de la Beijing 2008 — Hong Un Jong (Coreea de Nord/aur la sărituri) și Oksana Șușovitina (Germania/Uzbekistan/argint la sărituri)—, se vor lupta pentru medaliile puse în joc la competiția din Scoția.
Federația Internațională de Gimnastică subliniază prezența la Mondialele de la Glasgow a reprezentantelor României. “O țară mică pe mapamond, România se numără în continuare printre marile puteri ale gimnasticii, la 40 de ani după ’10-le perfect’ al Nadiei Comăneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal.
Dacă vedeta Cătălina Ponor, accidentată, a fost nevoită să renunțe să-și facă revenirea la Campionatele Mondiale de la Glasgow, echipa feminină poate conta pe mica sa perlă Larisa Iordache, medaliată cu argint în concursul individual compus de anul trecut”, scrie FIG într-o prezentare a competiției feminine de la CM 2015.
Dacă România nu poate conta pe Cătălina Ponor, Statele Unite mizează, în schimb, pe “eroinele de la Londra” Gabrielle Douglas și Alexandra Raisman, revenite în lotul echipei americane după o absență de doi ani. Douglas, “regina” JO 2012, a cucerit la Londra medaliile de aur în concursul individual compus și pe echipe, în timp ce Raisman a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la sol și pe echipe.
Rusoaica Viktoria Komova, vicecampioana olimpică de la Londra în concursul individual compus, își face la rândul ei marea revenire la Campionatele Mondiale, în acest an preolimpic.
Cu toată prospețimea celor 40 de primăveri ale sale, Oskana Șușovitina (Uzbekistan) este cel mai frumos exemplu că gimnastica nu este rezervată doar adolescenților, subliniază FIG, care reamintește că fosta sportivă sovietică a obținut primele sale succese internaționale la Mondialele de la Indianapolis, în 1991.
Șușovitina, care a concurat sub patru drapele diferite (URSS, CSI, Germania și Uzbekistan), speră să meargă pentru a șaptea oară la Jocurile Olimpice și să ducă astfel și mai departe recordul în gimnastică.
Începând din 2011, echipa SUA a monopolizat prima treaptă a podiumului feminin la Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice. Anul trecut, la CM de la Nanjing, americancele au devansat China cu peste 6,5 puncte în finală. Începând din 2003, reprezentantele Statele Unite au căpătat obiceiul de a-și marca teritoriul adjudecându-și titlul mondial în anul dinaintea Jocurilor Olimpice, reamintește FIG.
Cu excepția succesului din 2010 al rusoaicei Alia Mustafina, în prezent accidentată, toate medaliile de aur din concursul general, începând din 2007, au revenit gimnastelor americane.
AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Teodora Oprea)