Gabriela Szabo s-a născut la 14 noiembrie 1975, la Bistrița-Năsăud. A absolvit Universitatea de Sport și Educație Fizică ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la atletism în probele de 1.500, 3.000 și 5.000 de metri.
Gabriela Szabo la un spectacol demonstrativ de gimnastică aerobică, organizat la Casa de Cultură Constanța, 2015
A început atletismul în orașul natal, fiind descoperită la un cros școlar de antrenorul emerit Zsolt Gyongyossy, cel care o va pregăti în întreaga carieră și cu care s-a căsătorit, în 1999.
Încă din perioada junioratului, talentul și calitățile sale pentru probele de semifond și fond s-au făcut remarcate, obținând performanțe deosebite. În 1991, la 15 ani, devine campioană europeană la Salonic, pentru ca în 1992 să obțină argintul la Campionatele Mondiale de juniori, desfășurate la Seul. Un an mai târziu, ocupă locul 1 la Campionatele Europene de la San Sebastian, iar în 1994 devine campioană mondială la Lisabona. În același an, stabilește la Campionatele Europene de seniori de la Helsinki un nou record mondial de junioare în proba de 3.000 m, obținând medalia de bronz.
Sosirea atletei Gabriela Szabo de la Jocurile Olimpice de la Atlanta, unde a cucerit medalia de argint la proba de 1.500 m, 1996
Și ca senioare, continuă seria marilor succese. În 1995, la Campionatele Mondiale de sală de la Barcelona, devine campioană mondială în proba de 3.000 m. În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, obține argintul la 1.500 m. Urmează un nou titlu mondial obținut la Campionatele Mondiale de sală de la Paris (1997) și tot în același an, devine campioană mondială la Atena în proba de 5.000 m. În 1998, câștigă aurul la 3.000 m la Campionatele Europene de sală de la Valencia și argint la Campionatele Europene în aer liber de la Budapesta, la 5.000 m.
De asemenea, și anul 1999 reprezintă pentru Gabriela Szabo un an plin de succese. Cucerește trei medalii de aur, în sală, la 1.500 și 3.000 m, la Campionatele Mondiale de la Maebashi (Japonia), și în aer liber, în proba de 5.000 m de la Campionatele Mondiale de la Sevilla, unde a triumfat de o manieră impresionantă. În același an, se impune în cele șapte etape ale circuitului Golden League, disputate la Oslo, Roma, Paris, Monaco, Zurich, Bruxelles și Berlin, ca și în Grand Prix-ului de la Munchen, performanțe în urma cărora a ocupat locul 1 în clasamentul Grand Prix, cu 108 puncte, la egalitate cu mozambicana Maria Mutola.
Premierea spotivilor români participanți la Jocurile Olimpice de la Atlanta, unde Gabriela Szabo a cucerit medalia de argint la proba de 1.500 m, 1996
În 2000, după ce cucerește un nou aur la 3.000 m, la Campionatele Europene de sală de la Gent (Belgia), își vede visul împlinit, devenind campioană olimpică în proba de 5.000 m, la Sydney. La aceeași competiție obține bronzul la 1.500 m. Anul următor, la Campionatele Mondiale de sală de la Lisabona, Szabo obține doar argintul la 3.000 m, pentru a se revanșa câteva luni mai târziu la Mondialele în aer liber de la Edmonton, unde ocupă primul loc în proba de 1.500 m. Ultima performanță notabilă o realizează în 2002, la Campionatele Europene în aer liber de la Munchen, supercampioana noastră terminând a doua la 1.500 m.
Prin succesele dobândite de-a lungul impresionantei sale cariere, dar și prin maniera în care le-a obținut, multipla campioană olimpică, mondială și europeană s-a impus cu pregnanță în galeria marilor atleți ai lumii care au cules admirația și respectul tuturor.
Sosirea sportivilor români participanți la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde Gabriela Szabo a a cucerit medalia de aur la proba de 5.000 m și medalia de bronz la proba de 1.500 m
Pentru rezultatele de excepție din 1999, a fost declarată de Federația Internațională de Atletism cea mai bună atletă din acel an, iar Asociația Internațională a Presei Sportive a desemnat-o drept cea mai bună sportivă a anului 1999.
Este maestră emerită a sportului și cetățean de onoare a orașelor Bistrița, Cluj-Napoca și București. În anul 2000 a primit Ordinul național ‘Serviciul Credincios’ în grad de comandor.
Ceremonia de premiere a sportivilor români participanți la Jocurile Olimpice de la Sydney. Atleta Gabriela Szabo alături de președintele Emil Constantinescu și premierul Mugur Isărescu, 2000
În anul 2005, și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă profesionistă. În vara lui 2006, la Internaționalele României de Atletism, a fost organizată retragerea oficială a Gabrielei Szabo.
S-a implicat în numeroase programe care promovează virtuțile sportului. Astfel, ea conduce Asociația ”Sport pentru Viață”. Obiectivul acestei organizații este să determine cât mai mulți oameni să participe la acțiunile dedicate sportului de masă. Din 19 august 2013 deține și titlul onorific de Ambasador al turismului românesc alături de alte șapte personalități din viața culturală și sportivă românească.
În februarie 2013, a fost numită consilier personal al ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu. La 5 martie 2014, a fost învestită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Cabinetul Ponta III.
AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, redactor arhiva foto: Mihaela Tufega, editor: Mariana Zbora-Ciurel)