Campania ‘Petrece mai mult timp cu copilul tău’ a fost lansată miercuri, la Târgu Mureș, în cadrul campaniei internaționale ’16 zile de activism împotriva violenței’, care urmărește combaterea violenței în familie.
‘Campania presupune ca activismul împotriva violenței, sub toate formele pe care le putem întâlni în familie, și nu numai, să fie vizibil timp de 16 zile prin acțiuni de infirmare, sensibilizare și conștientizare în comunitate. Campania a apărut ca o nevoie la lipsa de informare a populației despre măsurile de protecție și ajutor de care poate beneficia și a apărut și ca o nevoie în urma analizei studiilor din România care arată că principala metodă de disciplinare a părinților pentru copii este cea fizică. Iar acest fapt nu poate fi tolerat și nu poate fi acceptat. Să nu uităm că toate actele îndreptate lasă urme nu doar imediate, ci și în timp, iar efectele se vor vedea’, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Elena Micheu, director al Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR).
Reprezentanta IEESR a arătat că pe parcursul celor 16 zile cei care se vor alătura campaniei vor purta câte un nasture, altul decât cel al hainelor, care să-i reprezinte.
Psihologul Alina Schenk, de la organizația ‘Salvați copiii’, filiala Mureș, a susținut că datele Institutului Național de Statistică pe 2014 relevă că peste 90% dintre copii sunt agresați în familie și că cea mai frecventă formă de abuz este neglijarea.
‘În urma unui studiu sociologic realizat de ‘Salvați copiii’ în 2013, ‘Abuzul și neglijarea în familie’, am constatat faptul că 63% dintre copii declară că sunt disciplinați în mod agresiv de către părinți, în timp ce doar 38% dintre părinți recunosc acest lucru’, a spus Alina Schenk.
Campania, la care participă Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, IEESR, organizația ‘Salvați Copiii’ Mureș, Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean de resurse și Asistență Educațională, se va derula pe parcursul a două săptămâni și are care scop sensibilizarea și conștientizarea comunității cu privire la efectele dramatice ale violenței în familie, în special asupra copilului.
AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu)