Facebook Twitter Email

 

Sunt sigur ca veti pune intrebarea – De ce este nevoie sa inmuiem nucile si semintele crude inainte sa le mancam? De ce sa le luam din minunata aroma care ne poate binedispune ziua?

Va asigur ca dupa ce veti citi articolul, nu veti mai gandi in acest mod……. 

Inhibitorii enzimelor 

Nucile si semintele in general sunt extrem de bogate in grasimi si proteine, functii date de natura pentru a se asigura ca vor germina in crestere activa si vor avea toate hrana de care au nevoie. La fel ca orice alte alimente crude, nucile si semintele contin enzime. Noi ne dorim sa ne bucuram si sa beneficiem de aceste enzime, iar acesta este un motiv in plus pentru care alegem sa le mancam fara sa le supunem caldurii intense. Solul umed sau procesul de inmuiere in ceea ce ne priveste, satisfac practic conditiile de germinare ale nucilor si semintelor, astfel enzimele din nuci si seminte vor ramane in stare latenta, imobilizate de fapt de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt mecanism natural genial prin care se asigura proliferarea speciei).

In cazul in care sunt indeplinite conditiile pentru a incepe procesul de crestere, enzimele din cadrul acestora se elibereaza de acesti inhibitori, si astfel incepe descompunerea nutrientilor in forme chimice simple, fiind astfel mai usor de digerat si asimilat, adica se produce o diminuare a muncii pe care trebuie sa o depuna organele noastre digestive.

De ce nu este bine sa mancam acei inhibitori?

Ce efect au acesti inhibitori ai enzimei asupra sanatatii nostre daca mancam nuci si seminte fara sa le inmuiem? In cartea „Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept”, Dr. Edward Howell dezvaluie un experiment derulat la Universitatea din California in anul 1948, experiment derulat pe pui de gaina ce au fost hraniti cu soia cruda ce continea inhibitori ai enzimei. Pasarile s-au imbolnavit, nu au reusit sa creasca in greutate, in timp ce pancreasul lor a fost extrem de afectat. Un experiment similar s-a derulat in anul 1960 la Departamentul de Agricultura din SUA, de data aceasta s-au folosit soareci, experiment ce a avut acelasi deznodamant. Howell a descris, de asemenea, cum dupa doua luni de consum involuntar de germeni de grau crud cu inhibitori ai enzimei inca in ei, subiectii (soarecii) au dezvoltat probleme gastro-intestinale severe.

Cresterea continutul de nutrienti disponibili 

Mai exista un alt avantaj destul de important al procesului de inmuiere si germinare si anume : cresterea dramatica a continutului de nutrienti disponibili din nuci si seminte. Conform Dr. Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele cresc cu 300% pana la 1200%, daca trec prin procesul de inmuiere sau germinare.

In cartea sa „ Conscious Eating” , el subliniaza faptul ca nucile si semintele contin acizii fitic si oxalic, precum si multiminerale, care actioneaza ca un mecanism natural de aparare impotriva bacteriilor fungice, si care pot interveni in procesul de digestie si asimilare atunci cand sunt consumate.

Cat timp trebuie sa le inmuiem? 

Daca nu ati mai facut pana cum acest procedeu, al inmuierii in apa, cred ca ar fi o idee buna sa va printati un tabel pe o hartie A4 (pentru fiecare tip de seminte pe care le consumati) si sa-l pastrati in bucatarie pentru a-l putea consulta ori de cate ori aveti nevoie.

Cum trebuie sa procedati : 

Daca nucile sau semintele pe care intentionati sa le consumati sunt de culoare maro ( de exemplu migdale,nuci,alune), datorita continutului ridicat de inhibitori ai enzimei, trebuie inmuiate in apa cateva ore bune inainte sa le consumati pentru a avea o cat mai buna digestie.

Nucile albe (nuci de macadamia, semintele de pin, semintele de canepa, etc.) necesita un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar nu trebuie deloc inmuiate, deoarece cantitatea de inhibitori ai enzimei din ele este neglijabila. Personal, aleg sa le inmoi si pe acestea inainte de consum, macar pentru cateva minute, rau nu au cum sa-mi faca.

Iata tabelul dupa care ma orientez personal : 

Fa acest lucru pentru SANATATEA TA! 

Practic, cred ca marea majoritate a cititorilor mananca nuci si seminte neinmuiate, insa sper ca dupa citirea acestu articol sa nu mai procedeze asa. Multi dintre voi cunoasteti problema cu enzimele si mergeti repede la farmacie si luati suplimente digestive, insa de ce sa va cheltuiti banii cand secretul sta intr-un simplu procedeu? Mai mult decat atat, consumul de nuci si seminte neinmuiate sunt o povara pentru pancreas si nu numai , intrucat organele noastre interne trebuie sa depuna un efort imens in procesul de digestie si sa lupte cu inhibitorii de enzime. plaseaza o povara suplimentara asupra pancreasului, care trebuie sa lupte inhibitorii de supra-secreta enzime pancreatice, facandu-l sa mari in acest proces.

Multi dintre voi veti spune ca acest procedeu va schimba gustul lor insa personal va spun ca mi se pare ca gustul este unul mai placut.

Va asigur ca prin inmuierea in apa a nucilor si semintelor, nu veti face nimic altceva decat sa va alegeti cu o digestie mai usoara si cu un plus de nutrienti adusi organismului.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte. 

Autor: Cristian Iacov

Sursa: secretele.com

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva