Cadarca este un vin tradițional, de culoare roșu-rubiniu, specific podgoriei Miniș, din județul Arad.
La Miniș, a fost produs, pentru prima dată, în 1744, un vin roșu dulce de Cadarcă, obținut din boabe stafidite, de tip Aszu, care concura îndeaproape cu vinurile de Tokaji, notează Mihai Macici în volumul ”Lumea vinurilor. Vinurile lumii.” Soiul era cunoscut încă de la începutul secolului al XVI-lea, din timpul ocupației turcești, sub denumirea de Scadarca (Tőrőkszőlő — strugure turcesc). Pe vremea când Transilvania aparținea Imperiului Austro-Ungar, Cadarca nu avea concurență printre vinurile roșii. Odată ce a revenit la România, Cadarca a intrat în competiție cu soiuri renumite obținute în mari podgorii, precum Dealu Mare, Sâmburești, Mehedinți sau Murfatlar, rămânând un vin de nivel mediu, potrivit prof. Viorel Stoian, în ”Marea carte a degustării vinurilor”.
Mai multe detalii pe agerpres