Bogdan Hossu, managing partner Wise Finance Solutions: Investiţiile de 350 mil. euro se vor vedea în următorii doi ani, până acum au fost pornite proiectele
Anul acesta au fost demarate în România proiecte de investiţii cumulate de 350 mil. euro, care vor fi vizibile în următorii doi ani, investiţii consiliate de Wise Finance Solutions, firmă de consultanţă pentru fonduri europene, finanţări bancare şi investitori străini. Cele mai multe proiecte de investiţii aparţin investitorilor străini, cele mai puţine fiind realizate cu fonduri europene şi finanţări bancare, a spus Bogdan Hossu, managing partner al Wise Finance Solutions, invitat la ZF Live.
„Dintre aceste proiecte, fondurile europene au însemnat cel mai puţin, undeva la 30-40 mil. euro, finanţările bancare tot cam aşa, iar la investitorii străini este diferenţa. Am făcut multe evenimente în afara ţării în ultimii doi ani, pentru a atrage investitori mari străini care să vină în România. Investiţiile de 350 mil. euro se vor vedea în următorii doi ani, până acum au fost pornite proiectele. Din anii trecuţi există proiecte de succes, Şişecam, în Buzău, pe zona de automotive, o investiţie de 60 mil. euro, în Brăila sunt cei de la Yazaki.”
Bogdan Hossu susţine că principalele trei probleme cu care se confruntă atunci când merge în afara ţării pentru a atrage investitori sunt infrastructura, impresia că România este o ţară coruptă, dar şi forţa de muncă, în general investitorii din zona automotive alegând centrul şi vestul ţării.
„Infrastructura este de departe prima problemă pe care o pun investitorii. Al doilea subiect de care suntem întrebaţi este partea de corupţie. Ne-am văzut cu un vicepreşedinte de bancă japoneză foarte mare şi ne-a întrebat cum stăm cu corupţia. Aceasta este doar o impresie pentru ţările din Europa, în curs de dezvoltare. Rolul nostru este să aducem investitorii în ţară, odată aduşi aici, impresia lor e total diferită, în majoritatea cazurilor aleg România în comparaţie cu regiunea”.
Zonele recomandate pentru investiţii în industria automotive sunt centrul, sudul şi estul ţării, „Un loc de investit acum şi în următorii 3-5 ani este Clujul. Încă se fac investiţii mari şi se găseşte forţă de muncă. În sud este recomandată zona Craiovei, iar în zona de est poate fi orice judeţ, problema fiind infrastructura”.
Hossu menţionează aici faptul că cele mai „prietenoase” judeţe cu investitorii sunt Argeş, Prahova, Dolj sau Brăila.
Comparativ cu ţări precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia, dacă un investitor alege să vină în România şi să investească în industria automotive, câştigă din economia de salarii 10-20 mil. euro în zece ani, mai susţine Hossu.
„La o companie din industria automotive, pentru 1.500 de angajaţi, dintre care 20% primesc salariul mediu, iar 80% salariu minim, un investitor câştigă în 10 ani între 10-20 mil. euro economie de salarii dacă vine în România şi nu în alte ţări, fără să discutăm alte taxe”.
De asemenea, în cazul ipotetic în care salariile minime ar creşte la 2.000 de lei în doi ani, industria de cablaje, care mizează pe salarii minime, ar pleca în zece ani, iar România ar pierde în jur de 30.000-35.000 de locuri de muncă, mai spune Hossu.
Astfel, ar trebui încurajate antreprenoriatul şi dezvoltarea de centre de cercetare şi dezvoltare. În ce priveşte antreprenorii locali, Bogdan Hossu spune că oferă consultanţă mai ales în zona de fonduri europene, un exemplu fiind Scandia Sibiu, care a obţinut o finanţare europeană pe zona de procesare agricolă, fiind un proiect de până într-un million de euro.
Un aspect pe care-l mai subliniază Bogdan Hossu se referă la faptul că schema de finanţare pentru IMM-uri are o alocară bugetară foarte mică, de 50 de milioane de euro, în condiţiile în care există multe proiecte.
„Până acum 2 ani de zile existau ajutoare de stat care mergeau pe valori minime de investitii de 5 mil. euro, iar în ultimii doi ani valoarea minima de investiţii a crescut la 10 mil. euro. Teoretic planul din spate a fost să existe o schemă pentru investiţii cu impact major în economie României. Au considerat că acest impact pleacă de la 10 mil. euro în sus, urmând să existe o altă schema de ajutor de stat pentru investiţii mai mici, între 1-10 mil. euro, dar aici n-au alocat destui bani. Schema pentru IMM-uri având o alocare bugetară de 50 de mil. euro, foarte puţin”.
Ce a mai spus Bogdan Hossu la ZF Live:
– Am stabilit parteneriate cu o entitate privată din America, National Securities, care va investi peste 10 mil. euro în România în diferite proiecte şi cu cea mai mare firmă de construcţii din China, care va veni cu capital pentru diverse proiecte de investiţii în ţară. În Japonia vom merge de joi, unde vom avea discuţii pe zona de automotive.
– Pe partea de cercetare şi dezvoltare, avem un centru de cercetare în agricultură pe partea de seminţe, făcut de un investitor din UE, care vrea să investească în ţară 5 mil. euro primind o finanţare de 2,5 mil. euro.
– În realizarea de investiţii, anul acesta au existat îmbunătăţiri majore, Invest România a făcut multe evenimente în afară pentru promovarea ţării.
– Polonia are delegaţi care merg odată la 2-3 săptămâni în Japonia, pentru a vorbi cu investitorii, care înseamnă costuri, pe care statul lor le suportă. Noi, în schimb, avem o agenţie nou-înfiinţată, Invest Romania, iar bugetele sunt mici.
– Dacă România şi-ar propune să aloce 100 mil. euro am pentru promovarea României am putea creşte nivelul de investiţii pe plan local.
Sursa: zf.ro