Facebook Twitter Email

Gustoasele bucate romanesti i-au cucerit si pe straini, dovada ca merg foarte bine la export. Vedete sunt branzeturile si lactatele: branza de burduf, casul sau telemeaua, chefirul, sana, dar si mezelurile si slanina.

La inceput le-au cumparat romanii plecati peste hotare, apoi le-au descoperit si italienii, spaniolii, grecii sau englezii.

Branzeturile si lactatele romanesti conduc detasat in topul produselor exportate. Numai in 2015 le-am vandut strainilor de 60 de milioane de euro. Daca acum cativa ani, casul, branza de burduf, chefirul ori sana ajungeau in comunitatile romanesti, acum gustul lor i-a cucerit si pe straini.

Marius Bacu are o fabrica in Alba, iar jumatate din productie pleaca la export. Un kilogram de branza pleaca de la el cu un pret intre 3-6 euro si pe rafturile din strainatate costa intre 6 si 11 euro.

Marius Bacu“La nemti vindem cel mai bine branza de burduf. In Italia si Spania vindem telemeaua. Cel mai bine a fost vanduta telemea putin sarata. Am ajuns acum sa vindem 25 de tone pe luna si este in crestere, este o piata buna pentru noi.”

Dar si toba, muchiul tiganesc sau salamul de vara i-au cucerit pe europeni. Pe langa ele, si slanina noastra are succes la export: am vandut de peste jumatate de milion de euro.

Mihai Visan, director Romalimenta: “A crescut exportul produselor procesate, dam afumaturi, carnuri si in principal branzeturi.”

De exemplu, din Pascani pleaca zilnic TIR-uri incarcate cu preparate din carne spre vest.

Acest produs este o gusa cu soric, condimentate cu paprika, care este facut special pentru Spania, zona Madrid. Avem si un rulou de porc, care a fost dezvoltat pentru Germania”, sunt prezentate specialitatile.

Elena David, director de vanzari: “Ne-am adresat la inceput magazinelor din diaspora, insa dupa aproximativ un an si jumatate, produsele noastre au fost apreciate de locuitorii tarii respective. De exemplu, preparatele de carne sunt consumate in Madrid atat de romani, cat si de chinezi. In Londra la fel.”

Tarile unde se vand bine bucatele noastre sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Grecia, dar si pe alte continente. Biscuiti, paste, covrigei cozonaci si chiar faina ajung in Africa.

Exporturile de alimente preparate au ajuns de la 3,6 miliarde in 2015, la 4,2 miliarde in 2016. Din pacate, pentru 2016 nu avem date decat pentru 11 luni. Sunt, asadar, semne ca aceaste suma va creste, pentru ca decembrie e in toata lumea o luna de consum. Este o crestere de la un an la altul de aproape 8 procente, arata statistica.

Iata si topul catorva categorii care merg foarte bine. In primul rand, produsele de brutarie si patiserie – 95 de milioane de euro, pe doi e mierea, pe trei branzeturile, cu peste 41 de milioane de euro vanzari in afara tarii. Mezelurile – se pare ca strainii au prins gustul salamului si carnatilor afumati. Laptele covasit are o valoare mare pentru un produs atat de ieftin: 16 milioane de euro. Slanina e pe ultimul loc aici ca valoare, dar din nou vorbim de un produs ieftin.

Sursa: stirileprotv

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva