Primele cercetari asupra dinozaurilor din zona Hategului au fost facute de baronul maghiar Franz von Nopcsa (1815 – 1904), aducand contributii deosebite la studiul acestor exemplare.
Au fost descoperite acolo 4 specii de dinozauri ierbivori, fragmente de oase atribuite unui crocodil, unei broaste testoase si altor vertebrate – pesti, amfibieni, mamifere.
Uriasul cu aripi
Cea mai importante descoperire, in afara urmelor de dinozauri, a fost cea a resturilor unui pterozaur gigant, numit Hatzegopteryx tambena sau “uriasul cu aripi din Hateg”.
Resturile au fost descoperite la Valioara, in nord – vestul bazinului Hateg. „Uriasul” a trait la sfarsitul Cretacicului, acum circa 70 milioane de ani si avea o dimensiune de 12 m.
Revalidata in REG
Geoparcul dinozaurilor din Hunedoara a fost acceptat in anul 2005 in Reteaua Europeana a Geoparcurilor (REG) si in Reteaua Globala UNESCO. In urma cu cateva luni, in cadrul reuniunii reprezentantilor REG, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a fost revalidat pentru urmatorii 4 ani ca facand parte din aceasta retea.
Revalidarea s-a facut prin votul unanim al reprezentantilor celorlalte geoparcuri, care s-au intalnit in localitatea Brecon din Tara Galilor.
In prezent, Reteaua Europeana include 42 de geoparcuri, intre care si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, aflat in administrarea Universitatii din Bucuresti.