Facebook Twitter Email

În apropierea Domeniului Cantacuzino din Buşteni, pe muntele Zamora, se pregăteşte construcţia de la zero, a unei staţiuni de lux. Staţiunea va numi Zamora Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project, va fi operaţională în 2016, costă circa un miliard de euro şi este dezvoltată de proprietarii Domeniului Cantacuzino.

Castelul Cantacuzino din Buşteni

Castelul Cantacuzino din Buşteni
Foto: http://www.inromania.info

Unde se construieşte staţiunea de un miliard de euro

Staţiunea Zamora Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project va fi amplasată pe muntele Zamora, situat la est de Buşteni, munte mărginit de Valea Fetei la nord şi de Valea Zamorei la sud.
Precizăm că partea împădurită a muntelui Zamora aparţine de Domeniul Cantacuzino care se află în proprietatea firmei SC Zamora Estate SRL, în timp ce partea de gol alpin este proprietatea statului, aflată în administrarea autorităţilor locale din Buşteni.
Proiectul Zamora se va întinde la sud şi pe versantul stâng al Văii Zamora, portiune care nu face parte din Domeniul Cantacuzino.
Staţiunea Zamora va gravita în jurul Castelului Cantacuzino
Staţiunea de lux Zamora Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project se va învârti în jurul Castelului Cantacuzino, ne-a explicat Mihai Cota, managerul Castelului Cantacuzino şi consilierul lui Neuschitzer Kurt, unul dintre asociaţii firmei Zamora Estate, firmă care a cumpărat Domeniul Cantacuzino şi care dezvoltă staţiunea de lux.
În spatele Castelului se va construi un hotel de 5 stele care va avea arhitectura Castelului Cantacuzino şi care se va numi Cantacuzino Castle Hotel & Spa. Castelul nu va afectat de construcţia hotelului, ne-a asigurat oficialul Zamora Estate.
Staţiunea Zamora se va desfăşura pe 310 hectare, din care suprafaţa construită nu va depăşi 48 de hectare, ne-a spus Mihai Cota.

Cum va arăta staţiunea Zamora: teren de golf, hoteluri de 5 stele, centru olimpic
Staţiunea Zamora va avea trei hoteluri de 5 stele, două hoteluri clasificate la 4 stele şi teren olimpic de golf, a mai spus Mihai Cota pentru ECONOMICA.NET. Hotelurile vor fi construite în regim de înălțime între 4 și 6 niveluri supraterane.
De asemenea, oficialul Zamora Estate ne-a mai spus că se vor mai construi aproximativ 80 de vile, cele mai mult dintre ele urmând să fie cumpărate de jucătorii de golf care vor practica golful pe terenul olimpic din staţiune.

Jucător de golf cu vilă în staţiunea Zamora şi pădure-n curte

Mihai Cota ne-a asigurat că proiectul staţiunii Zamora e prin excelenţă un proiect verde, că se va salva pădurea, că nu se vor face defrişări masive şi mai mult, că proprietarii vilelor care vor fi construite aici vor avea în grădină pădure.
Punctual, staţiunea va mai avea centru olimpic de pregătire pentru sportivi, traseu de schi fond şi centru de echitaţie, parc şi pârtii de snowboard, pârtii de schi, dotări aferente transportului pe cablu, un aquapark acoperit cu lac artificial care va avea o capacitate de 1200 de persoane şi cu un hotel clasificat la 5 stele. În staţiune va mai fi construit şi un spital.

Energia electrică şi termică în staţiune vor fi asigurate printr-o centrală de cogenerare pe biomasă lemnoasă, pentru care Zamora Estate a semnat deja contractul de finanţare, ne-a explicat Mihai Cota.
Când va fi gata staţiunea Zamora

Staţiunea de lux va fi operaţională în 2016, ne-a spus oficialul Zamora Estate. În 2016 vor fi operaţionale aquapark-ul, pârtiile de schi, terenul de golf şi o parte din hoteluri, ne-a spus Mihai Cota.
În a doua fază a proiectului, mai precis până în 2020, se vor finaliza centrul olimpic de pregătire pentru sportivi şi satul olimpic cu vilele aferente, pentru ca până în 2024 să se definitiveze centrul staţiunii Zamora, explică Mihai Cota.
Ce s-a făcut până acum

Până în acest moment, s-a depus documentația pentru scoaterea terenului din fondul forestier național, s-a depus PUZ-ul spre aprobare cu investiţiile antemenţionate şi s-a întocmit raportul de mediu pentru obținerea acordului de mediu, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Primăriei Buşteni şi ai firmei Zamora Estate.
Ce se face în acest an

Definitivarea PUZ-ului şi obţinerea autorizaţiilor necesare pentru demararea lucrărilor sunt obiectivele propuse de Zamora Estate pentru 2013. Pentru ca din 2014 să băgăm buldozele, ne spune Mihai Cota
Câţi bani au fost investiţi până acum în proiect
SC Zamora Estate SRL a investit aproximativ 4 milioane de euro în proiectul staţiunii Zamora iar banii au fost direcţionaţi în proiectare, ne-au mai spus oficialii Zamora Estate.
Proiectul staţiunii de lux e estimat la un miliard de euro. Cine e dispus să investească

Firma Zamora Estate va investi cel mult 20% din valoarea anunţată a investiţie de un miliard de euro, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihai Cota. Pentru restul banilor, Zamora Estate e în discuţii cu oameni de afaceri din ţară, dar şi din Qatar, Arabia Saudită şi nu numai, ne-a spus Emanoil Savin, primarul staţiunii Buşteni.
“Interese ale investitorilor în proiect avem, însă până acum nu s-a concretizat nimic”, a adăugat Mihai Cota.
Cine e Zamora Estate

Frma Zamora Estate a cumpărat Domeniul Cantacuzino, cu castelul construit în 1911 de prinţul Grigore Cantacuzino.
Zamora Estate este deţinută de un rus, trei cetăţeni germani şi un român.

Martyanov Vitaly, asociat rus are o cotă de participare de 30,94% din Zamora Estate, Oreschenko Andrej, asociat german are o cotă de 30,94% din firmă, Neuschitzer Kurt Albert, asociat cu cetăţenie germană care are o cotă de participare de 20,61% din Zamora Estate, românul Cornel Chirieac, asociat cu o cotă de 6% la firmă şi germanul Ulli Schuhmacher, cu o cotă de 1,5% din Zamora Estate.

Şi de o firmă dintr-un paradis fiscal

Restul de 10% din acţiuni sunt deţinute de o firmă din Belize: Seacost Enterprises Corp. Informaţiile ne-au fost comunicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Sursa: Economica.net

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva