Facebook Twitter Email

Standul Irewind

Standul Irewind
Foto: Mbtechnology
 O inventie realizata de un grup de romani si cumparata in urma cu trei luni de o firma din Elvetia a castigat marele premiu la Salonul International de Inventii de la Geneva 2014. Sistemul se numeste IREWIND si este format din camere video care se pot amplasa, de exemplu, pe o partie de schi si care transfera in mod automat secvente video gata editate in telefoanele de tip smart ale schiorilor abonati la sistem, atunci cand acestia se afla in campul vizual al camerelor. Mircea Tudor, castigatorul roman a doua editii ale salonului si actionar in firma elvetiana care a cumparat inventia, a declarat pentru HotNews.ro ca marele premiu de anul acesta este “partajat de Romania si Elvetia”.Inventia IREWIND a castigat marele premiu al Salonului International de Inventii de la Geneva. Sistemul a fost creat de romani in cadrul Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativa Interdisciplinara (CEECAI), condus de Mircea Tudor, si in urma cu trei luni o companie elvetiana a cumparat firma romaneasca ce producea aceasta tehnologie “cu tot cu patent, cu actionariat, cu tot”, a declarat Mircea Tudor pentru HotNews.ro. Acesta este motivul pentru care sistemul a fost prezentat la Salonul International de Inventii de la Geneva din partea elvetienilor, la standul acestora, a precizat Tudor.

Acesta a afirmat ca IREWIND este un sistem care se poate instala pe terenurile de sport sau pe partiile de schi, de exemplu, unde se amplaseaza “10 camere video pe niste stalpi dedicati, abonatul are un smartphone in buzunar, schiaza si cand ajunge la baza partiei are downloadate zece filmulete gata editate cu parcursul lui pe partie”.

Intrebat cu ce difera aceasta tehnologie de cea existenta deja pe piata, acesta a declarat ca inventia este “platforma software de comunicare intre camera si telefon, care nu trece prin internet. Sony urca informatia in cloud. Aici comunicatia este directa intre telefon si sistemul nostru, prin Wi-Fi. Asta e noutatea. Avem un sistem foarte rapid de editare, pentru ca in momentul in care sportivul, de exemplu, a intrat in campul vizual al camerei, ea inregistreaza, editeaza, face secventa si o trimite in acelasi timp.”

“Multi vor sa se vada filmati si apoi sa incarce pe Facebook, pe YouTube, dar sistemul ajuta la cresterea securitatii, pentru ca sistemul monitorizeaza daca cineva are un accident, e de interes pentru firmele de asigurari si pentru administratorii partiilor de schi. Am incheiat deja contract cu administratori ai partiilor de la Davos, de la Crans Montana din Elvetia si din Verbier. Se semneaza azi contract cu organizatorul maratonului de la Geneva si foarte probabil ca pana duminica cu Federatia Internationala de Minifotbal”, a precizat Tudor.

Potrivit acestuia, “Romania e indirect pentru a 3-a oara castigatoare a marelui premiu de la Salonul International de Inventii de la Geneva”.

Cumpararea unei astfel de tehnologii pentru o singura partie costa, in medie, 2-3 milioane de euro, a afirmat Mircea Tudor, care a precizat ca cel care cumpara sistemul nu mai trebuie sa dea ulterior niciun ban. “El mai departe poate monetiza tehnologia in diferite feluri, direct prin abonati sau indirect din publicitate. Dar, ca exemplu, primaria din Paris poate cumpara acest sistem pentru a-l aplica in zona turnului Eiffel si toti turistii care vin in aceasta zona primesc direct in telefoanele lor, fara a plati nimic, filmulete cu excursia lor in acea zona. O astfel de tehnologie poate atrage mai multi turisti, fiind folosita ca publicitate”, a continuat Tudor.

 

Adrian Bizgan (inventator) in standul Evomed
Adrian Bizgan (inventator) in standul Evomed
Foto: Mbtechnology
Un alt sistem romanesc – o platforma de telemedicina – a obtinut premiul special al orasului Geneva, a anuntat Mircea Tudor. Si acesta a fost realizat tot la Centrul Est-European pentru Cercetare Aplicativa Interdisciplinara, care functioneaza de doi ani la Otopeni, entitate privata de cercetare, fondata de Mircea Tudor. Inventia face obiectul unui proiect cu finantare europeana prin Ministerul Educatiei Nationale si va fi aplicata in Romania de la inceputul anului 2015, sustine acesta.Aceasta platforma de telemedicina “e integrata intr-o dubita in care exista un mini-laborator de analize medicale si un car cu aparatura de investigare, ecograf, EKG si altele. Acest sistem se duce acasa la bolnav cu un medic rezident sau cu un medic caruia nu ii trebuie o specializare inalta, ii poate face pacientului investigatii functionale si 70 de tipuri de analize si se poate cupla online cu un grup de pana la 6 experti care pot fi oriunde in lume. Expertii au acces online la toate rezultatele analizelor facute pe loc, acces la imagini si sunt in contact cu medicul rezident la pacient acasa, pot cere analize suplimentare si se pot pronunta asupra diagnosticului”, a declarat pentru HotNews.ro fondatorul CEECAI.

Acesta a sustinut ca “noutatea o reprezinta interfatarea informatiei. Ecograful iti da un tip de fisier, EKG-ul un alt tip de fisier, retinograma un alt tip de fisier si niciodata aceste fisiere nu pot fi vazute intr-un format unic. Platforma integreaza informatii si pune in teleconferinta un numar de specialisti.”

Pentru acest sistem nu exista inca contracte de vanzare incheiate, insa Tudor a precizat ca este in discutii cu o companie de asigurari din Elvetia. Potrivit acestuia, tot echipamentul costa 170.000 de euro, inclusiv masina.

“Noi avem in centrul acesta un grup de 30-40 de cercetatori si din cand in cand facem un brainstorming si stabilim pe ce sa facem cercetari. Si din discutii am zis sa mergem pe asta. Productia o facem tot noi, la Otopeni, la ambele inventii”, a afirmat pentru HotNews.ro Mircea Tudor.

Acesta a declarat ca Centrul pe care il conduce a participat la salon si cu otehnologie de suprafete inteligente interactiva – care a primit medalie de aur. Prin aceasta, “o masa poate fi impartita in 4 ecrane, una dintre persoane pe fereastra lui face comanda, alta discuta pe internet, a treia lucreaza pe un document si a patra face altceva. Si daca vars cafeaua fierbinte pe aceasta suprafata, nu se intampla nimic. O alta aplicatie este intr-un cabinet medical, de exemplu, unde avem pereti de sticla. Atunci cand nu se desfasoara activitati care sa necesite discretie, sticla e transparenta; cand se face o consultatie, devine alba ca hartia si la final proiecteaza rezultatele investigatiei si discuta cu pacientul pe sticla, pe perete. Putem transforma, de exemplu, o vitrina de agentie de turism. Din momentul in care ma apropii, se transforma in ecran de calculator si prin touchscreen pot sa-mi aleg plajele pe care le doresc. O camera video ma filmeaza si ma proiecteaza imediat in acele peisaje”, sustine Tudor.

Potrivit acestuia, astfel de sisteme s-au vandut deja in Romania, iar la Salon s-au aratat interesati “chiar administratori PALEXPO, locul in care se desfasoara salonul de la Geneva, care au 3 expozitii pe luna si vor sa cumpere tehnologia si sa inchirieze elemente de afisaj pentru expozanti”. “Costul depinde de suprafata, preturile pot fi de la 1.500 euro pana la 10-15.000 de euro pentru un spatiu cu pereti inteligenti”, a continuat Tudor.

Acesta a declarat ca nu a participat cu aceste tehnologii in cadrul standului national al Romaniei “pentru ca spatiul preluat de partea romana, de 32 metri patrati, este prea mic. Noi avem 100 de metri patrati in care le aratam exact ce am facut, despre ce e vorba, venim cu o desfasurare impresionanta de forte”.

Amintim ca Mircea Tudor a castigat de doua ori marele premiu al Salonului International de Inventii de la Geneva, in 2013 si 2009. Cel mai recent premiu a fost acordat pentru sistemul Roboscan 2M Aeria, tehnologie care radiografiaza fuzelajul si aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiect de contrabanda sau eventuala amenintare aflate la bord

Mircea Tudor a declarat pentru HotNews.ro ca marele premiu de la Geneva aduce “o vizibilitate senzationala pentru inventica romaneasca” si pentru sistemul care castiga aceasta distinctie. “Cu inventia de anul trecut, Roboscan Aeria, am primit oferta din partea consiliului federal elvetian sa deschid o fabrica si la ei. Nu veneau cu o astfel de oferta fara ca noi sa fi avut experienta Geneva. Noile inventii expuse vor avea un salt spectaculos in cifra de afaceri, in valoare”, a explicat acesta.

Potrivit lui Tudor, “dupa primul premiu de la Geneva, am facut aprope 50 milioane de euro cifra de afaceri in urmatorii ani. A fost un salt clar, de la 1-2 milioane de euro la 16 milioane de euro pe an imediat dupa aceea. Cu scannerul de avioane lansat anul trecut si care acum intra in productie de serie avem o fabrica la Otopeni care e pregatita pentru productie si elvetienii ne-au propus si suntem in negocieri sa deschidem o fabrica aici”.

Amintim ca Salonul International de Inventii de la Geneva s-a deschis pe 2 aprilie, iar vineri seara au fost anuntati castigatorii. Pe langa expozantii individuali, Ministerul Educatiei Nationale a anuntat printr-un comunicat de presa ca Romania se prezinta la salon si cu un stand national, unde sunt prezentate 24 de inventii.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva