Dănuţ Hotea are 37 de ani şi este din Sighetul Marmaţiei. A făcut facultatea de sociologie-psihologie în Bucureşti, dar mare lui pasiune au fost motocicletele. Şi pentru că-i plăceau s-a apucat să meşterească la ele şi să le repare. Aşa şi-a câştigat pâinea o bună bucată de vreme. Dar pe lângă motociclete mai avea şi mai are o mare pasiune: natura. Adoră excursiile pe munte.
Şi uita aşa, într-una dintre plimbări a dat peste case vechi, case de lemn în care trăiesc de regulă oameni sărăci, familiile acelea de stau de obicei la marginea satelor.
Aşa a pătruns şi în interiorul caselor lor, alea mici de lemn. În urmă cu câţiva ani, când a păşit prima dată într-o astfel de căsuţă, el locuia într-o casă domnească, cum zice el, adică una modernă cum se fac acum din păcate din ce în ce mai multe în Maramureş.
Dar când a stat de vorbă cu familia săracă şi se uita la ei cum îşi făceau pâinea în cuptor, cum erau ei pur şi simplu zâmbitori şi împăcaţi a realizat că, deşi în aparenţă n-aveau mai de nici unele, oamenii ăştia erau realmente fericiţi. Dănuţ spune că s-a simţit în casa lor cu adevărat acasă. Atunci şi-a spus că asta vrea să facă mai departe: case din lemn în care oamenii să fie fericiţi!
Vizitele sale s-au înteţit în casele vechi de lemn ale familiilor sărace, dar fericite. Şi de fiecare dată se umplea de bine, frumos şi înţelepciune, căci aceşti oameni ştiau meşteşugul tâmplăriei ţărăneşti, ştiau cum să facă construcţii din lemn cioplit cu securea, cum să-l îmbine, cum să-l cresteze. Şi Dănuţ a învăţat multe.
Prima ocazie care i s-a ivit a fost cu o familie din localitatea lui care urma să se mute în SUA definitiv şi care avea şi o casă veche dărăpănată, pe care vroiau să o pună pe foc ca să elibereze terenul, să arate mai atractiv pentru cei care ar fi vrut să cumpere proprietatea. Atunci Dănuţ le-a cerut să-i vândă lui casa veche. A recuperat din ea tot lemnul şi a construit pentru cineva o altă casă din ea.
Da, se apucase serios de asta, atât de serios că a ajuns să lucreze şi în Italia, unde au ajuns mulţi maramureşeni. Şi a avut oportunitatea să construiască diverse construcţii, de la cabane la terase, pentru nume sonore din lumea modei italiene, a filumului italian şi pentru politicieni cunoscuţi.
S-a întors în România şi a construit deja câteva case. Toate din lemn vechi recuperat.Împreună cu un grup de prieteni Iuliana Varga, Carmen Paşca, Ileana Moiş şi-au propus să salveze cât mai multe case vechi.
Dar Dănuţ Hota nu face doar case, ci şi chioşcuri de grădină, căsuţe în copac, sau te miri ce-l mai provoacă lumea. A învăţat şi să cioplească. Îi face mare plăcere munca asta şi este convins de faptul că o casă de lemn tradiţională nu doar că te face fericit şi că e frumoasă, dar că e şi sănătoasă.
Adela Pârvu
sursa: financiarul