Florin Dumitru, un profesor de istorie de 34 de ani, care de anul trecut a renunțat la cercetare la Universitatea din Târgoviște, a reușit să reclădească sute de case din centrul istoric al cetăților medievale Sibiu și Sighișoara, dar și case tradiționale românești din toată țara, pe care turiștii străini le cumpără din magazinele de suveniruri din fosta Capitală Culturală Europeană – Sibiu și astfel duc în toate colțurile lumii o parte din farmecul României.
“Am abandonat statul la stat, că se stă prea mult și se stă pe loc”, spune tânărul care s-a apucat să facă case în miniatură.
Primele căsuțe de ceramică au fost cele sub formă de magnet de pus pe frigider. O ocazie bună de a face niște bani. Cu mai puțin de un euro, oricine poate să își așeze o căsuță inspirată din cele tradiționale, românești, acasă în bucătărie pe frigider.
“Am făcut sute de căsuțe. M-am apucat de anul trecut. Până atunci am lucrat la Universitatea din Târgoviște, într-un centru de cercetare, în arheologie. Inițial am început să fac ceramică inspirată din culturile neolitice și am făcut mult timp asta. La un moment dat, am început să fac căsuțe din astea, magnet pentru frigider, dar nu din ceramică, făceam din altceva. Până la urmă am găsit o modalitate să fac și din ceramică, să fac mai multe la un preț foarte bun, adică la patru lei bucata. Am început cu căsuțele tradiționale. O căsuță tradițională se poate pune pe frigider, o poți lua în buzunar, e portabilă”, povestește zâmbind Florin.
După ce a încercat să reconstituie la mici dimensiuni casa bunicilor de la țară, Florin Dumitru a văzut câteva fotografii cu Sibiul și atât de mult i-a plăcut arhitectura nemțească, încât s-a apucat de modelat căsuțe din centrul istoric al vechiului burg nemțesc.
“Inițial am început să fac căsuțe după fotografii din Piața Mare. Spre exemplu, asta e o replică după o casă, nu știu cum se numește, lângă Casa Artelor din Piața Mică, undeva mai în dreapta, pe colț. Asta e tot din Piața Mică, de lângă Casa Luxemburg. Asta e din Piața Mare, dar nu știu cum se numește. Am făcut și Turnul Sfatului”, așa descrie Florin casele din zonele istorice ale Sibiului.
Nu știe exact ce istorie ascunde fiecare casă pe care o reproduce la scară foarte mică, însă e fascinat de casele cu ochi în acoperiș ale Sibiului, un element de arhitectură numit de specialiști lucarne.
Nu doar Florin Dumitru s-a îndrăgostit de Sibiu, ci și sute de mii de turiști care vin în fiecare an în fosta Capitală Culturală Europeană și pleacă acasă cel puțin cu o fotografie a orașului. Cu mai puțin de doi euro, mulți turiști preferă să ducă acasă, făcându-i loc în bagaje, o casă săsească din centrul Sibiului.
“O casă în miniatură are prețul între șapte și opt lei. E ceramică arsă, are smalț. Sunt mai multe etape. Munca unei căsuțe se întinde pe două zile, în sensul că trebuie să stea, să se întărească lutul, apoi să se usuce complet pentru a fi pictată cu niște pigmenți speciali care rezistă la temperaturi de peste 900 de grade. Spre exemplu, smalțul din ferestre are nevoie de peste 950 de grade. Avem și căsuțe cu lucarne, cu ochi. Ochii se fac cu o scobitoare”, descrie Florin cum reclădește casele reprezentative ale Sibiului.
Întrebat dacă sunt căutate de turiști casele lui, Florin Dumitru recunoaște că în special turiștii străini cumpără astfel de căsuțe. Tocmai de aceea s-a apucat să facă și centrul istoric al cetății Sighișoara.
“În general, străinii cumpără casele făcute de mine. Le plac tuturor, dar străinii le iau pentru că își dau seama că sunt ușor de cărat acasă la ei. Ai noștri cumpără mai puțin. Acestea sunt în general mai apreciate de oamenii mari decât de copii. Sunt ca niște jucării de oameni mari. Mulți le cumpără din nostalgie pentru vremurile când stăteau la casa bunicilor”, explică succesul căsuțelor sale Florin Dumitru.
Dacă cineva nu își putea închipui că într-o singură casă pot încăpea sute de căsuțe de ceramică, ei bine acasă la Florin Dumitru se poate face un mic tur al României turistice, doar văzând căsuțe specifice din Sibiu, Apuseni, Deltă, dar și locuințe de la țară din toate zonele tradiționale. Numai în centrul istoric al Sibiului există în realitate 1.220 de case, conform Primăriei Municipiului Sibiu. Cele mai fotografiate și admirate sunt 15 case din Piața Mare și alte 30 din Piața Mică.
Deși poate părea o idee trăsnită pentru că stă într-un apartament de bloc iarna, iar vara la casă, la țară, Florin Dumitru și-a propus să refacă în miniatură și blocurile gri, comuniste.
“Am de gând să fac blocuri comuniste, urâte, care cred că ar arăta mai frumoase dacă le-aș face eu în miniatură. Din astea gri, cu patru etaje, înghesuite. Nu știu dacă le-aș putea vinde într-un fel, dar aș încerca”, recunoaște Florin.
Pasionat de mic să facă obiecte din lut, Florin Dumitru mărturisește că mulți din jurul său cred că pentru el e în continuare o joacă. Însă, speră să poată trăi doar din asta. România în miniatură. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)
Sursa: financiarul