Românii aflați la orice vârstă, care nu au mai avut anterior o afacere proprie, pot înființa gratuit o microîntreprindere, grație legii pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, informează, miercuri, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism.
Conform noului act normativ, este eliminată condiția de vârstă maximă de 35 de ani pentru a permite accesul la facilitățile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată, precum și scutirea de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului.
“Am eliminat restricția de vârstă pentru întreprinzătorii debutanți. Încurajarea întreprinzătorilor autohtoni este nu numai o promisiune, ci și o datorie a actualei guvernări, un mijloc direct de susținere a dezvoltării economiei’, a declarat ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu.
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism poate acorda întreprinzătorului o alocație financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care acesta face dovada surselor de cofinanțare. Alocațiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinație în bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism.
Noua lege prevede și acordarea de garanții de către Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pentru creditele contractate de ‘SRL-D’, în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism. Trebuie respectate condițiile prevăzute în normele și procedurile interne ale instituțiilor de credit și ale FNGCIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.
În perioada 2011 — 2014, numărul mediu anual de beneficiari de alocații financiare nerambursabile în valoare de 10.000 de euro a fost de 500 de microîntreprinderi. În aceeași perioadă, un număr de 14.000 de microîntreprinderi nou înființate au beneficiat de facilitățile fiscale acordate conform OUG nr. 6/2011.
Sursa: bucharest herald