Facebook Twitter Email
  • Salina Turda va fi subiectul unui reportaj despre minunile naturale ale Lumii, difuzat de... Salina Turda va fi subiectul unui reportaj despre minunile naturale ale Lumii, difuzat de... 
  • Salina Turda va fi subiectul unui reportaj despre minunile naturale ale Lumii, difuzat de Televiziunea Națională Japoneză NHK la jumătatea lunii septembri, o echipă de reporteri a Nippon Hoso Kyokai (NHK), din care face parte și o româncă stabilită în Japonia, filmând în aceste zile pentru realizarea materialului, care va avea o durată de 50 de minute.

Foto: (c) MARIUS AVRAM/AGERPRES ARHIVĂ

‘Echipa NHK se află la Turda pentru a realiza un documentar care va fi difuzat într-o emisiune care are ca temă fascinația lumii înconjurătoare. Este vorba despre un program săptămânal difuzat pe canalul BS-1 al televiziunii naționale japoneze, în care prezintă minuni ale naturii din toată lumea. Referitor la modul în care doresc ei să prezinte salina, din ceea ce ne-au spus chiar cei din echipă reiese că în Japonia nu există decât metroul sau magazine ca și construcții subterane. Materialul va prezenta felul în care subteranul este valorificat aici, la Salina Turda, și pe care ei îl apreciază ca fiind spectaculos’, a declarat consilierul de imagine al salinei, Gianina Ciobanca.

Înființată pe bazele primului post radio din Japonia, apărut în 1925, NHK a devenit în 1953 prima rețea de televiziune, având studiourile în Tokyo. Între timp, NHK a devenit una dintre cele mai puternice și mai respectate televiziuni din Japonia.

Reporterul care va realiza materialul este Naofumi Tsuchiya, iar din echipă face parte și Olivia Berghianu, care locuiește de foarte mulți ani în Japonia.

Pentru ca echipa de filmare japoneză să poată surprinde și alte aspecte ale culturii românești, conducerea salinei a organizat și un concert de muzică folclorică, care poate fi vizionat și de turiștii care vizitează joi salina.

Acest gen de evenimente sunt considerate foarte importante de către conducerea salinei, deoarece cresc vizibilitatea obiectivului în zone foarte îndepărtate ale lumii.

‘Considerăm că acest tip de promovare va aduce un anumit segment de turiști către salină și va întări relațiile noastre cu Japonia’, a mai spus Gianina Ciobanca, care a precizat că se dorește atragerea către salină a grupurilor de turiști care provin din această zonă a mapamondului.

Se presupune că exploatarea zăcămintelor de sare din Turda a început în epoca romană. Transilvania deține în subteran unele dintre cele mai bogate zăcăminte de sare și ape geotermale din Europa, acestea fiind intens exploatate în secolele XVI-XVII. În anul 1690 sunt începute primele lucrări miniere de deschidere pe amplasamentul salinei actuale, care are acum câteva mine și galerii săpate de-a lungul timpului.

Cea mai importantă încăpere, înaltă de 120 de metri, este mina Rudolf, care este și principala mină a salinei.

Foto: (c) MARIUS AVRAM/AGERPRES ARHIVĂ

După 1840 salina începe să decadă, din cauza deschiderii Minei de la Ocna Mureș iar după Primul Război Mondial exploatarea sării devine monopol de stat. După 1918 declinul activității este continuu, iar în 1932 salina se închide. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial minele sunt folosite ca adăpost anti-aerian, iar după 1950 salina a fost deschisă publicului ca obiectiv turistic. În aceeași perioadă o parte a unei galerii de transport era folosită ca depozit de brânzeturi.

Din 2009, cu sprijinul unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro, salina a fost modernizată în sensul amenajării în mina principală — Rudolf — a unor zone de agrement. A fost construit aici un mic amfiteatru pentru concerte, un teren de minigolf și a fost instalat un carusel imens care îi aduce pe vizitatori foarte aproape de stalactitele de sare din tavan. De asemenea, unul dintre lacurile interne ale minei de sare a fost amenajat cu ponton, iar turiștii se pot da cu barca.

În cursul anului trecut, Salina Turda a fost vizitată de 343.000 de turiști, cifră care, conform estimărilor celor care se ocupă de acest obiectiv turistic, va fi depășită anul acesta.

AGERPRES / (A — autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva