Astăzi s-a lansat la apă prototipul unei lotci cu propulsie solară și a fost amplasat farul urban pe Dâmbovița, la Academia ROWmania, între Podul Unirii și Biblioteca Națională a României. Rowmania, mișcarea lui Ivan Patzaichin care își propune să atragă atenția asupra sporturilor pe apă, ecoturismului și patrimoniului natural al României, le oferă în acest fel bucureștenilor prilejul de a vedea Dâmbovița ca pe un spațiu public, în mijlocul orașului, în care te simți aproape de natură și realizezi cât de important este să o protejezi.
„Lucrăm de câțiva ani la îmbogățirea flotilei de ambarcațiuni de lemn disponibile în Deltă, fie că sunt canotci, catamarane sau lotci tradiționale pescărești. Delta nu este doar o destinație excepțională pentru ecoturism, este și locul magic de la care eu am învățat să apreciez natura și să fiu atent la semnalele pe care ni le dă. Grija față de mediu nu trebuie să împiedice planurile de dezvoltare, iar soluțiile de protecție a naturii, care uneori sunt simple dar alteori se bazează pe tehnologie avansată, au nevoie întotdeauna de un dram de simț practic pentru a funcționa. Am adus lotca solară la București ca să stârnesc discuția în jurul unei idei pe care noi am pus-o în practică așa cum ne-am priceput, și în care eu am mare încredere” a declarat Ivan Patzaichin.
Prototipul lotcii cu propulsie solară a fost realizat cu sprijinul Apa Nova București, în atelierele marangozilor de la Tulcea, și utilizează un motor Torqeedo de fabricație germană, care se încarcă de la panourile amplasate pe copertină sau de la rețeaua de oraș. Lotca a fost proiectată să poată transporta 10 persoane, iar motorul de 5 cai putere poate asigura o autonomie de cca 6 ore, la o viteză de 8 km/h, chiar dacă cerul este înnorat. Ambarcațiunea poate fi, deci, ideală pentru plimbări de agrement pe lacurile din parcurile urbane, în Deltă sau pe alte ape interioare.
Tot astăzi a fost ridicat pe Dâmbovița Farul Urban, o creație a arhitecților Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu, proiectul câștigător al competiției de design Eco-arhipelag, desfășurată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru promovarea ecoturismului. Farul Urban Sulina este un «advertorial» al Deltei Dunării și o formă inedită de a orienta privirea bucureștenilor asupra Dâmboviței. Funcționează ca un «reflector», un semnal luminos și simbolic care scoate în evidență râul uitat al capitalei. Este vizibil dinspre axele principale de circulație din centrul orașului, devenind un reper pentru locuitorii și turiștii aflați în căutarea unui colț de relaxare conectat la natură. Farul a fost construit cu sprijinul Lafarge, partener Eco-ahipelag.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 continuă astfel să dezvolte proiecte care pun în valoare patrimoniul hidrografic al României și atrag atenția asupra potențialului de dezvoltare pe care îl are ecoturismul.
Asociația Ivan Patzichin – Mila 23 este sprijinită în aceste demersuri de partenerii săi tradiționali: DC Communication, Asociația de Ecoturism din România, Lafarge, Apa Nova, Apele Române, Aqua Carpatica, București FM și SUP Academy.
sursa: romaniapozitiva