Cei trei cercetatori au castigat Nobelul pentru dezvoltarea unor noi tehnici de observare in timp real a proceselor moleculare cu ajutorul microscopului optic.
Potrivit unui document al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Stephen Hell s-a nascut la 23 decembrie 1962 la Arad, iar dupa varsta de 30 de ani s-a impus ca o celebritate incontestabila in lumea stiintei.
Stephen Hell si-a petrecut copilaria in comuna Santana si si-a manifestat interesul pentru stiintele exacte inca din timpul scolii generale, fiind puternic incurajat de parinti. El a parasit Romania in 1978, alaturi de parintii sai, stabilindu-se in Germania, la Ludwigshafen, unde a urmat si liceul.
In perioada 1981 -1987 a urmat cursurile Facultatii de Fizica la Universitatea din Heidelberg. La aceeasi universitate a obtinut titlul de doctor in fizica,in anul 1990,cu calificativul maxim (summa cum laude).
Hell este director la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica din Gottingen, unde conduce departamentul de NanoBiofotonica. Este, de asemenea, seful departamentului de Nanoscopie Optica al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Gottingen si profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Haidelberg.
- Urmatorul Nobel, cel pentru literatura, va fi atribuit joi
In 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe, aminteste Mediafax.
Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, cand cercetatorii John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit “GPS-ul intern”.
Marti, cercetatorii japonezi Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si american de origine japoneza Shuji Nakamura au castigat premiul Nobel pentru fizica, pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumina albastra.
Premiul Nobel pentru literatura va fi atribuit joi.
Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.
Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.
Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.