Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice sau Ziua Mondială a BPOC (World COPD Day) se marchează în acest an la 19 noiembrie, în peste 50 de țări, cu scopul de a crește gradul de informare asupra bolii.
Foto: (c) www.goldcopd.org
Tema aleasă pentru acest an, “Nu e prea târziu”, subliniază importanța acțiunilor întreprinse de oamenii pentru a-și menține sau a-și îmbunătăți sănătatea aparatului respirator, în orice etapă înainte sau după un diagnostic BPOC.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală pulmonară frecventă, o afecțiune severă care determină progresiv incapacitatea de a respira, devenind o reală problemă de sănătate publică. Simptomele includ tusea, expectorația și sufocarea.
Prima și principala cauză a bolii este tutunul. Alți factori de risc pentru BPOC sunt poluarea aerului interior și exterior, precum și expunerea la pulberi și substanțe chimice profesionale.
Tratamentul nu este curabil, ci ajută la încetinirea evoluției bolii.
Pentru prevenirea și controlul bolilor cronice, Organizația Națiunilor Unite a propus: conștientizarea asupra epidemiei globale a bolilor cronice, crearea unui mediu înconjurător mai sănătos, scăderea factorilor de risc pentru bolile cronice, cum ar fi fumatul, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică, prevenirea deceselor premature și dizabilităților evitabile pentru majoritatea bolilor cronice.
La începutul anului 2014 Societatea Română de Pneumologie (SRP) a lansat “Jurnalul pacientului cu bronhopneumonie obstructivă cronică” , care urmărește sprijinirea relației medic — pacient și informarea corectă, astfel, încât pacientul să gestioneze corect primele reacții la acutizarea bolii. Potrivit SRP, în 2011, peste un milion de români erau afectați de bronhopneumonie obstructivă cronică, România ocupând locul 3 în Europa la mortalitatea cauzată de BPOC. Societatea Română de Pneumologie menționează că 75 % din cei diagnosticați cu această boală renunță la tratamente și aleg să ignore simptomele acesteia. Totodată, în România, prevalența acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populația de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind la risc de BPOC. Pe lângă rezistența la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecțiuni este pusă și pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOC este o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să știe. În acest context, specialiștii pneumologi atrag atenția asupra necesității de a derula inițiative de informare a populației asupra importanței tratării și diagnosticării timpurii a acestei boli.
În plan mondial, BPOC reprezenta din 1990 a șasea cauză de deces, în prezent este a patra, iar în 2030 va deveni, estimativ, a treia cauză de mortalitate din lume, potrivit estimărilor OMS. Deși relativ puțini oameni au auzit de ea, boala pulmonară obstructivă cronică ucide, în medie, o persoană la fiecare 10 secunde. Estimările OMS la nivelul anului 2004, arată că 64 de milioane de oameni sufereau de BPOC și 3 milioane de oameni au murit din cauza acesteia. Se prognozează o tendință de creștere continuă a incidenței acestei maladii.
Această zi, coordonată la nivel mondial de Inițiativa Globală pentru Bronhopneumonie Obstructivă Cronică (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease — GOLD), este un eveniment anual marcat pentru prima dată în 2002.
Una dintre activitățile cele mai importante ale GOLD este de a lucra cu experți internaționali pentru a putea diagnostica, preveni și controla BPOC. Urmărește aplicarea celor mai recente date ale științei pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții pacienți cu BPOC din întreaga lume.
AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)