Ziua internațională împotriva corupției, instituită de ONU în 2003, este celebrată de cetățenii din întreaga lume la 9 decembrie.
Foto: (c) un.org/en/events/anticorruptionday
Tema pentru anul 2014 este “Rupe lanțul corupției”. Corupția este o infracțiune gravă, care poate submina dezvoltarea socială și economică în toate societățile. Nici o țară, o regiune sau o comunitate nu sunt imune. Campania internațională comună din acest an se axează pe modul în care corupția subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, denaturează piețele, erodează calitatea vieții și favorizează dezvoltarea crimei organizate, terorismului și a altor amenințări la adresa securității umane.
Guvernele, sectorul privat, organizațiile non-guvernamentale, mass-media și cetățenii din întreaga lume își unesc forțele pentru a lupta împotriva acestei infracțiuni. Programul pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) sunt în prima linie a acestor eforturi dezvoltând o campanie globală comună, cu accent pe modul în care corupția afectează educația, sănătatea, justiția, democrația, prosperitatea și dezvoltarea.
Cu prilejul marcării acestei zile, au loc multe evenimente: discursuri ale celor care au fost victime ale corupției sau au luptat împotriva ei, concursuri de eseuri pe teme legate de tema corupției, difuzarea de afișe, pliante și alte materiale informative. Evenimentele desfășurate la nivel național și internațional cuprind: campanii pentru ratificarea Convenției ONU împotriva corupției, participarea la diverse conferințe ce au ca subiect afacerile, drepturile omului și corupția, lansarea unui studiu intitulat Barometrul Global, care măsoară atitudinea față de corupție și nivelurile de corupție.
În timp ce comunitatea internațională face eforturi pentru a atinge Țintele de Dezvoltare Millenium până în 2015 și pentru a finaliza o listă de priorități pentru progres economic și social, combaterea corupției devine o operațiune din ce în ce mai urgentă.
Participanții la Conferința ONU consacrată luptei împotriva corupției, organizată în orașul mexican Merida, între 9-11 decembrie 2003, au adoptat primul document oficial referitor la combaterea corupției — Convenția ONU împotriva corupției.
La 31 octombrie 2003, prin Rezoluția 58/4, Adunarea Generală a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției și a desemnat ziua de 9 decembrie ca Ziua internațională împotriva corupției, pentru a crește gradul de conștientizare a rolului Convenției în combaterea și prevenirea acesteia. Convenția a intrat în vigoare în decembrie 2005.
Conform termenilor stabiliți de Adunarea Generală a ONU, prevăzuți în Convenția împotriva corupției, țările care vor ratifica documentul se vor obliga să pedepsească practicile de corupție, să înființeze instituții care să prevină practicile de acest gen și să-i aducă în instanță pe cei care se fac vinovați de astfel de practici, să coopereze cu alte guverne pentru recuperarea bunurilor înstrăinate și să se sprijine (inclusiv prin asistență tehnică și financiară) combaterea corupției și reinstaurarea legalității.
Convenția ONU împotriva Corupției este o încununare a eforturilor globale în combaterea corupției și asigură o oportunitate unică de a crea o conștiință publică și un angajament în oprirea corupției.
România a semnat Convenția ONU împotriva Corupției la 9 decembrie 2003 și a ratificat-o la 2 noiembrie 2004.
În 2012, România a urcat nouă poziții în topul mondial al corupției realizat de Transparency International, unde primul loc este ocupat de țara cu cel mai scăzut nivel al corupției. România a ajuns astfel de pe locul 75 pe poziția 66, fiind la egalitate cu Arabia Saudită și Kuweitul. În cadrul UE, România devansa în 2011 Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) și Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte).
AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)