de Oana Dan 05-02-2015
Are 17 ani, e in clasa a X-a la Liceul “Grigore Moisil” din Bucuresti si tocmai a lansat prima sa aplicatie de smartphone numita „Cum se scrie?” disponibila deocamdata doar pentru Android. Cum a ajuns sa creeze o astfel de aplicatie, ce obiective are mai departe si, mai ales, care este scopul unui asemenea proiect?
Aplicatia „Cum se scrie?” lansata recent in Google play store a fost gata in trei saptamani si este primul proiect de acest gen al lui Mihai Zinculescu. Adolescentul mai are pe lista inca patru idei, dar deocamdata se limiteaza la a dezvolta aceasta aplicatie, in speranta ca va ajunge la 50.000 de descarcari si ca va crea si o versiune pentru IOS.
„Ideea mi-a venit in timp ce scriam si ma tot intrebam cum e corect «de acord sau deacord /defapt sau de fapt». Cautam si ma informam, dar nu am gasit un site care sa cuprinda toate greselile”, spune liceanul. Asa ca a decis sa creeze el – cu ajutorul unor prieteni care s-au ocupat de teste – o aplicatie menita sa rezolve astfel de dileme.
„Am primit intrebari precum «pai si nu exista scoala?». Exista scoala, dar la scoala nu se face numai gramatica limbii romane. Gramatica se face pana in clasa a VIII-a. Incepand cu liceul se face literatura. Chiar daca esti un elev constiincios, tot se mai pot strecura cateva greseli”, detaliaza Mihai Zinculescu.
DEX+DOOM=Cum se scrie corect?
Aplicatia lui este si un DEX (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane) si un mic DOOM (Dictionarul Ortografic Ortoepic si Morfologic) si e foarte usor de folosit: introduci un cuvant, iar aplicatia cauta pe internet explicatiile din DEX. In curand, la cererea utilizatorilor, aplicatia va putea sa gaseasca si sa corecteze greselile dintr-un text.
Avantajele folosirii acestei aplicatii, potrivit creatorului ei, sunt faptul ca ocupa mai putin de jumatate de MB in telefon, este intituitiva si rapida, nu contine reclame si este gratuita pentru telefoanele care folosesc sistemul de operare Android. Zinculescu spune ca daca dezvolta o varianta pentru IOS, aceasta ar putea costa 1 euro.
Munca lui, pe care o descrie titanica din punctul de vedere al timpului si al resurselor alocate, nu se incheie insa aici. Aplicatia este actualizata cel putin o data pe saptamana, iar baza de date se mareste cu aproximativ 50 de expresii noi pe zi.
Zinculescu considera ca aplicatia “Cum se scrie?” – este lectia de gramatica, iar o alta aplicatie disponibila pentru telefoane si numita “Stii sa scrii?” – este testul.
El mai spune ca dintre toate greselile de gramatica, cel mai tare il irita cele care presupun dublarea gresita a consoanei, cum ar fi “innapoi/innainte” si cele care tin de dublarea sau triplarea i-ului la plural („copi” in loc de “copii” sau “copiii”).
Aplicatia poate fi descarcata AICI.
Multumim autorului Oana Dan, eroina mea.
Sursa: dela0