În cadrul rubricii ”REȚETE VECHI DE 100 DE ANI” vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
Foto: (c) Oana POPESCU / Arhiva AGERPRES
În această săptămână vă propunem ”Supă de piurea de castane” și ”Varză românească”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Supă de piurea de castane
Ia 300 sau 600 grame de castane, după numărul persoanelor; curăță-le de coajă și pune-le la foc într ‘o tingire cu apă încălzită; ferbe-le până ce se vor putea curăța bine de pelița de a doua și pisează-le într ‘o piuliță de marmoră, cu o bucățică de franzelă muiată în bulion și sarea necesară.
Pune apoi această piurea în bulion cald, strecoar-o printr ‘o strecurătoare de tinichea deasă, adaogă bulion (dacă e necesar), ferbe-o aproape 30 de minute și când vrei s ‘o dai la masă, toarn-o peste franzelă rumenită, tăiată bucățele și pusă în castron, potrivind grosimea piurelei cu zeamă de legume.
Tot astfel se prepară și supa de piurea de cartofi.
Foto: (c) Gabriel PETRESCU / Arhiva AGERPRES
Varză românească
Opărește mai multe verze românești mici și îndesate. Pregătește orez cu ceapă mărunțică prăjită în el, sarea necesară și o lingură de zahăr. Apoi aruncă orezul treptat printre foi, leagă varza foarte ușor cu o ață, pune-o în tingire turnând 150 grame de untdelemn, 600 grame de vin, boabe de piper, și două felii de lămâe; astup-o, las-o să scadă bine și răstoarn-o pe farfurie. Umplutura poți s ‘o faci și cu păsat.
Tot cu această preparațiune poți pregăti sarmale de orez cu varză dulce sau acră, cu deosebire că varza crudă o opărești, iar cea acră o speli în apă.
Sarmalele cu foi de viță se prepară tot în felul de mai sus, punând în orez ceapă și o lingură de bulion de pătlăgele roșii; orezul însă îl pui cu o măsură după numărul persoanelor, și tot cu aceeași pui două de borș, în loc de apă, și untdelemn după voie.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)