La 20 martie se marchează Ziua mondială a sănătății orale, pentru a promova conștientizarea la nivel mondial a problemelor de sănătate orală.
Foto: (c) worldoralhealthday.com
În acest an tema este “Un zâmbet pentru viață!”. Importanța marcării acestei zile este dată și de faptul că potrivit estimărilor 90% din populația lumii va suferi de afecțiuni dentare în timpul vieții, afecțiuni care în mare parte ar pute fi evitate prin aplicarea unor măsuri de prevenire, se menționează pe site-ul dedicat zilei.
În 2015, campania ”Zâmbește România” se află la a patra ediție lansată de GSK Consumer Healthcare. Peste 100.000 de români au beneficiat în mod direct de soluțiile de îngrijire orală oferite gratuit în cei trei ani de desfășurare a campaniei. Opt din zece românii nu au timp să se spele pe dinți, iar majoritatea sar peste periajul de seară, se arată în cel mai recent studiu comandat de GSK Consumer Healthcare.
Și în acest an, ”Zâmbește România” va încerca să îmbunătățească starea de sănătate orală a românilor, aducând soluții concrete și programe educaționale pentru o mai bună sănătate orală. În plus, în 2015, sub îndemnul “Inspiră România să zâmbească sănătos!”, campania îi invită și îi încurajează pe români să se alăture campaniei, arătând ce ar face ei concret pentru a provoca o schimbare printre oamenii din jur și semnalizând că igiena orală este o problemă foarte importantă de sănătate.
Activitățile educaționale, care încep pe 20 martie 2015, se vor derula până la sfârșitul anului. Românii vor beneficia, de asemenea, și de consultații gratuite în cele peste 1.500 de cabinete stomatologice din întreaga țară înscrise în programul ”Zâmbește România”.
Consumul de produse de igienă orală la români a fost în creștere în 2014 față de 2013 — 1,5 tuburi de pastă de dinți de la 1 tub. De asemenea, ultimele date de la nivel național arată că românii își schimbă în prezent periuța de dinți o dată la 1,5 ani — mai des față de statisticile din 2013, care arătau că un român folosea aceeași periuță de dinți timp de 2 ani.
Studii anterioare arătau că în 2012, peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. În ceea ce privește noua generație, potrivit studiului, 75% dintre copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari, iar patru din zece copii au carii pe dinții definitivi, aproape 90% dintre acestea netratate.
Ziua mondială a sănătății orale a fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008. A fost adoptată de Adunarea Generală a Federației Dentare Internaționale, pentru a marca aniversarea Conferinței Internaționale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Îngrijirile Primare de Sănătate de la Alma Ata, Kazakhstan, desfășurată între 6-12 septembrie 1978. Ziua a fost aleasă și în onoarea fondatorului Federației Dentare Internaționale, Charles Godon, care s-a născut pe 12 septembrie 1854. Din motive practice, legate de posibilitățile de planificare și de organizare a campaniilor, Federația Dentară Internațională a modificat data la care se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății Orale, aceasta devenind 20 martie.
AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)