Facebook Twitter Email

În ziua de 21 martie, Organizația Națiunilor Unite marchează, anual, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale.

Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES

A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluția 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

Deși lupta contra rasismului trebuie dusă zi cu zi, an de an, la 21 martie 2015, ONU organizează evenimente speciale la sediile sale din New York și Geneva, în cadrul cărora va fi analizată amploarea discriminării rasiale în prezent, în lume.

Conform site-ului ONU, tema ediției 2015 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale este ”Învățând din tragediile istorice pentru a combate discriminarea rasială de azi”.

În acest sens, încă din 20 martie, la Geneva a avut loc o expoziție și o proiecție de film la Palais de Nations. Experți și activiști pentru Drepturile Omului au vorbit despre importanța aducerii aminte a unor episoade dintre cele mai triste și rușinoase din istoria umanității, care au însemnat sclavia, comerțul cu sclavi, apartheidul, colonialismul și genocidul, xenofobia și, în general, orice formă de intoleranță. Aceste realități istorice nu trebuiesc uitate, pentru a nu fi repetate.

Totodată, au fost concepute noi materiale educaționale, care să îi asiste pe apărătorii Drepturilor Omului în lupta lor contra rasismului.

Tema de anul trecut a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării a fost ”Rolul liderilor în combaterea rasismului și discriminării rasiale”.

Ziua de 21 martie marchează și începutul Săptămânii de solidaritate cu popoarele, care luptă contra rasismului și discriminării rasiale, marcată anual, la inițiativa Adunării Generale a ONU, începând cu anul 1979.

Tot la 21 martie, în amintirea aceluiași masacru din Sharpeville, 1990, în Africa de Sud este marcată și Ziua Drepturilor Omului.

AGERPRES/ (Documentare — Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva