La 26 aprilie, Republica Unită Tanzania sărbătorește Ziua națională. Cele două foste colonii britanice unite în 26 aprilie 1964 au format Republica Unită Tanganika și a Zanzibarului, redenumită Republica Unită a Tanzaniei.
Moment artistic prezentat la conferința de lansare a spectacolului ‘Mother Africa — Circus of Joy’.
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES
Având o suprafață de 947.300 kmp, Republica Unită Tanzania este situată în estul Africii, și este mărginită de Kenya și Uganda în nord, Rwanda, Burundi și Republica Democrată Congo în vest și Zambia, Malawi și Mozambic în sud. În partea de est este mărginită de Oceanul Indian.
Moment artistic prezentat la conferința de lansare a spectacolului ‘Mother Africa — Circus of Joy’.
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES
Potrivit turistik.ro, Republica Unită Tanzania este o destinație atrăgătoare pentru cei ce iubesc frumusețea naturii și a vieții sălbatice. Tanzania reprezintă destinația potrivită pentru safari. Aproape 28% din teritoriu este ocupat de parcuri naționale și rezervații, Tanzania dedicând mai mult teritoriu vieții sălbatice decât în altă parte a lumii.
Gazda celui mai înalt vârf montan al continentului (masivul Kilimanjaro), cea mai joasă depresiune (fundul Lacului Tanganika), cel mai faimos parc național (Serengeti), Craterul Ngorongoro și minunățiile naturale oferite de această țară sunt completate de seria de situri istorice și activități turistice.
Parcul Național Serengeti este situat în nordul Tanzaniei, la est de Lacul Victoria și se întinde până la granița din sudul Kenyei și acoperă 14,763 km pătrați de câmpii, savană, râuri și păduri.
În 1913 americanul Stewart Edward White a fost primul alb care a ajuns prin zonă. Massai, locuitorii acelor locuri nu mai văzuseră până atunci un om alb. Acesta a descoperit Serengeti. Denumirea de “Serengeti” provine din limba masailor ceea ce s-ar traduce “țară nesfârșită” și are în mare parte un relief de șes cu vegetație tipică savanelor. În partea de sud se regăsesc coline, spre nord în regiunea de câmpie crânguri de salcâmi iar partea centrală aproape lipsită de arbori.
Potrivit turist.center.ro, Parcul Național Serengeti este cel mai faimos din lume și a făcut parte dintre primele spații care au fost numite Situri de Patrimoniu de către UNESCO. Peisajul nu este bogat în ceea ce privește plantele însă este deosebit în privința animalelor.
Anual Parcul Național Serengeti găzduiește un fenomen natural impresionant: cea mai mare migrație de zebre și antilope gnu din lume. Migrația are loc pe o suprafață lungă de aproape 1.900 kilometri, care trece peste râuri și dealuri și la care participă aproape milioane de antilope gnu și sute de mii de zebre însoțite și de alte ierbivore precum gazelele dar și de prădătorii lor. Întreaga migrație pornește din sud, unde, după încetarea sezonului ploios în mai și după apariția noii generații de pui apărută în perioada ianuarie-martie, pământul se usucă foarte repede iar numărul animalelor este prea mare pentru acest spațiu. În luna octombrie, animalele parcurg drumul înapoi, pentru a reveni în sezonul ploios.
Peste 3 milioane de animale străbat permanent câmpiile parcului: mari turme de antilope de toate felurile (ex: Petterson, impala, zebre, gazele, viței sălbatici), animale precum leul, leopardul, ghepardul, hiena, câinii sălbatici, dar și animale mari precum bivolul, girafa, elefantul sau hipopotanul. Dintre cele 500 de specii de păsări care trăiesc aici amintim: vulturul, flamingo, barza, struțul, iar dintre reptile — crocodilul și multe specii de șerpi. Parcul este vizitat anual de mii de turiști.
AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)