Plaiul Hoților sau Punctul fosilifer Plaiul Hoților este o rezervație naturală de tip paleontologic aflată în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al orașului Sinaia, în partea de sud-vest a acestui oraș, lângă drumul național DN71 ce leagă județul Prahova de județul Dâmbovița.
Foto: (c) cesavezi.ro
Aflată la 1.100 de metri altitudine, această rezervație se întinde pe o suprafață de aproximativ șase hectare pe o culme în prelungirea Munților Păduchiosul și este inclusă în Parcul Natural Bucegi, așa cum arată turism.bzi.ro.
Plaiul Hoților a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului național de amenajare a teritoriului național — Secțiunea a III-a) și reprezintă o zonă de abrupturi calcaroase, cu formațiuni de flișuri cretacice stratificate, alcătuite din roci argilo-marnoase de culoare cenușiu-gălbui, marne tari și conglomerate tilloide.
Principalul obiectiv ocrotit în cadrul acestei rezervații este reprezentat, potrivit www.looms.ro, de blocurile mari de calcar de Stamberg în care au fost determinate peste 250 de specii de fosile ale unor organisme ce trăiau acum zeci de mii de ani în acest areal, ceea ce face din această arie protejată una dintre cele mai importante rezervații din Parcul Național Bucegi. Între speciile de fosile determinate se numără 80 de specii de bivalve (moluște), 60 de specii de gasteropode precum și specii de decapode (crustacee), cefalopode, branhiopode, corali, hidrozoare și spongieri.
Foto: (c) cesavezi.ro
Rocile din Plaiul Hoților păstrează, de asemenea, numeroase fosilele vegetale ce se amestecă printre fosilele de origine animală, alcătuind un areal unic prin bogăția datelor oferite cercetătorilor.
Pot fi observate astfel, în cadrul formațiunilor cretacice, roci argilo-marnoase, de culoare cenușiu-gălbui, acoperite de marne tari, de cărbuni de pământ și de conglomerate tilloide. De asemenea, pot fi observate șisturi marno-argiloase cu inserții de calcit, cu bogate depozite de faună fosilă, precum și cu depozite de resturi fosile de plante.
Locul fosilifer Plaiul Hoților rămâne un obiectiv turistic deosebit, din Valea Prahovei, atât din punct de vedere paleontologic, cât și peisagistic. Este deschis turiștilor fără taxă de vizitare și fără condiții de campare.
AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, editor: Mariana Zbora-Ciurel)