Câteva mii de persoane din Țara Oașului au participat duminică la cea de-a 59-a ediție a tradiționalei sărbători de la Sâmbra Oilor, pe dealul de la Huta Certeze, fiind prezentat obiceiul măsurișului laptelui, înainte de formarea turmelor de oi.
Foto: (c) Gheorghe PIETRAR / AGERPRES
Ca la fiecare ediție, deschiderea serbării a fost făcută de mai mulți oficiali, printre acestea numărându-se ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
“Să dea bunul Dumnezeu ca și ediția aceasta și următoarele să fie momente de recunoaștere a tradițiilor, obiceiurilor și a tot ceea ce leagă Țara Oașului de Țara Maramureșului, Țara Maramureșului de Țara Bucovinei. Așa cum sunt tradițiile și obiceiurile în această zonă de țară nu sunt nicăieri în România. Să dea bunul Dumnezeu ca împreună cu colegii noștri din Parlament, din Guvern să continuăm măsurile bune pentru țara aceasta, reducerea TVA pentru brânză să se producă cât mai repede. Celelalte măsuri legate de cultură, tradiție să aibă un plus pe zona aceasta de obiceiuri”, a declarat Liviu Pop.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a subliniat că aceasta este cea mai importantă serbare câmpenească din Ardeal și una dintre cele mai vechi din țară.
“Tradițiile, obiceiurile în Țara Oașului și spiritul autentic pastoral s-au păstrat datorită oșenilor, oameni harnici, gospodari, care au știut că-și păstreze tradițiile, obiceiurile, oameni care și dacă muncesc poate departe de țară, sunt români. Muncesc afară, dar își construiesc casele aici. Îi cheamă glia înapoi, nu au putut fi colectivizați, au muncit în continuare pământul și îl vor munci și mai departe, sunt oameni care simt românește, care oriunde s-ar afla și în momentul în care merg în glie, merg cu țara în ei. Ăștia sunt oșenii. Respect Țara Oașului și de aceea astăzi, cu toate că sunt codrerean, am luat pe mine straiele oșenești”, a spus Adrian Ștef.
După discursuri, pe scenă a fost refăcută în mod simbolic scena măsurișului laptelui.
Foto: (c) Gheorghe PIETRAR / AGERPRES
“Sâmbra este o tradiție veche, din băștinașii noștri. În fiecare mai — noi acum am terminat cu sâmbrele, c-o fost timp frumos și am făcut în aprilie — se adună toți stăpânii la oi. Sunt patru ciobani; ciobanii iau oi de la oameni și își fac cam 100 de oi fiecare. Fiecare om își mulge oile lui. Cât lapte și-o muls, se măsoară cu cenocul, care e de 200 de grame, cu cupa, care e de 2,5 litri, și este măsura, care e de 10 litri. Întotdeauna a fost cu veselie, numai că bătrânii noștri n-o putut să facă așa mare veselie că noi am fost săraci”, a explicat Gheorghe Mărcuș, un proprietar de oi din Certeze.
A fost organizat un spectacol folcloric cu invitați, în special din Țara Oașului, dar și din zonele folclorice învecinate, precum Maria Petca Poptean, Ansamblul Sânzienele, Maria Tripon, Petre Zele, Cununa Oașului, Cununița.
AGERPRES/(A — autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin)