Sute de locuitori din zona montană a județului Mehedinți au participat, duminică, la sărbătoarea câmpenească “Liliacul de la Nadanova”.
Foto: (c) Radu CONSTANTINESCU / Arhiva AGERPRES
Directorul Centrului Cultural “Nichita Stănescu” din subordinea Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Emilia Mihăilescu, a declarat pentru AGERPRES că manifestarea, intrată în tradiția locului, prilejuiește organizarea unui târg de produse alimentare și de uz gospodăresc, acestea din urmă fiind foarte căutate de crescătorii de animale din localitățile situate în nordul județului Mehedinți.
“Artiștii ansamblului nostru, Danubius, susțin aici un spectacol de dansuri și cântece populare, fiind alături de cei care îmbracă straie de sărbătoare și cinstesc floarea de liliac, aceasta fiind numită aici și floarea tinereții”, a precizat Mihăilescu.
Potrivit sursei citate, sărbătoarea “Liliacul de la Nadanova” este organizată în fiecare an pe 10 mai, de CJ Mehedinți și de autoritățile locale ale comunei Isverna, cunoscută în partea de sud a României prin monumentele naturale de interes științific și turistic: Cornetul, Piatra încălecată, Stâncările de Isverna, Vârful lui Stan, Stâncările de deasupra peșterii Isverna, valea Coșuștei, Poiana Beletina, Pădurea de liliac, Turtaba, Valea Cernei, Peștera Isverna, elemente de artă populară și etnografică.
Un eveniment similar se desfășoară la începutul lunii mai în comuna mehedințeană Ponoare, unde în perioada 2-3 mai are loc “Sărbătoarea liliacului”, manifestare desfășurată fără întrerupere din anul 1965. La Ponoare se află cea mai mare rezervație botanică de liliac din România, aceasta întinzându-se pe o suprafață de 20 hectare, la aproximativ șase kilometri sud-est de orașul Baia de Aramă și 90 kilometri de Drobeta Turnu Severin.
AGERPRES/(A-autor:Florian Copcea, editor: Diana Dumitru)