Ziua Limbii Bulgare este sărbătorită, începând cu anul 2015, la data de 24 mai. A fost instituită prin Legea nr. 100/2015, adoptată de Parlamentul României și publicată în Monitorul Oficial la 8 mai 2015. Cu această ocazie, legea prevede ca, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității bulgare, să se organizează manifestări culturale specifice, ce pot fi susținute financiar și logistic de către autoritățile centrale și locale. Totodată, se organizează manifestări culturale și în instituțiile de învățământ în care se predă limba bulgară ca limbă maternă.
Membri ai comunității bulgare din Banat
Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Limbii Bulgare a fost inițiată de deputatul Niculae Mircovici, din partea grupului minorităților naționale — Uniunea Bulgară din Banat, acesta susținând că “o astfel de lege ar fi benefică, oferind într-un mod instituționalizat posibilitatea ca și reprezentanții altor etnii să cunoască limba bulgară”.
Deputatul Niculae Mircovici a precizat că ziua de 24 mai a fost aleasă pentru această celebrare pentru faptul că este ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, folosit pentru scrierea în limba bulgară. În această zi, bulgarii sărbătoresc, în fiecare an, ziua scrierii chirilice, în cinstea creatorilor acesteia. În Biserica Ortodoxă Română, Sfinții Metodie și Chiril sunt prăznuiți la 11 mai, fiind numiți “apostolii slavilor”, pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.
AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Mariana Zbora-Ciurel)