Facebook Twitter Email

În fiecare an, la 25 mai, se sărbătorește Ziua internațională a copiilor dispăruți.

Sursa: interferente.ro

Pentru a marca această zi sunt organizate mese rotunde pe tema copiilor dați dispăruți, sunt răspândite mesaje de solidaritate cu familiile acestora, prin mass-media sau pe străzile marilor orașe, sunt înălțate baloane colorate, semnul speranței. Simbolul acestei zile este floarea de “nu-mă-uita” (Myosotis sylvatica), din pricina numelui ei dar și din cauza abundenței acesteia în luna mai. De aceea, la 25 mai, organizațiile care se ocupă de manifestările din această zi obișnuiesc să distribuie populației aceste flori (fie naturale, fie artificiale).

Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată și în România. Din anul 2002, Salvați Copiii România este membru asociat în cadrul Federației Europene pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual — Missing Children Europe. Alături de alte 28 de organizații neguvernamentale din 19 țări membre ale Uniunii Europene și Elveția, Salvați Copiii România derulează programe de informare, prevenire și intervenție în cazurile de dispariție și exploatare sexuală a copiilor.

Salvați Copiii România, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, marchează în România Ziua internațională a copiilor dispăruți prin activități de informare și sensibilizare a elevilor, părinților, profesorilor și opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariții voluntare în rândul copiilor, potrivit www. salvațicopiii.ro.

Numărul european pentru copii dispăruți 116 000 este un număr de telefon gratuit pentru apelant, operațional 24/24, activ în 10 state membre ale Uniunii Europene (România, Belgia, Franța, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia și Slovacia). Formând 116 000, orice cetățean aflat în una dintre cele 10 țări poate raporta dispariția unui copil, primind informații utile despre modul de instrumentare a cazului în țara respective.

Povestea acestei zilei a început la 25 mai 1979, atunci Etan Patz, în vârstă de șase ani, a dispărut de la domiciliul său din New York și nu a mai fost găsit. A fost lansată atunci cea mai amplă campanie de căutare a vreunei persoane dispărute. Au fost înălțate baloane spre cer, au fost legate panglici roz în copaci, au fost împânzite orașele cu afișe reprezentând chipul celui dispărut și au fost anunțate recompense fabuloase. Nimic nu era prea mult pentru familia îndurerată și pentru cei care îi erau aproape. În anul următor, diferite organizații americane au patronat manifestări în amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983, președintele SUA a declarat ziua de 25 mai “Ziua națională a copiilor dispăruți” (Missing Children’s Day).

O astfel de zi a început să fie celebrată în Canada, din 1986, la inițiativa Organizației “Copiii dispăruți” și la nivel internațional, tot din 1986, la inițiativa Crucii Roșii Internaționale, pe fondul înmulțirii alarmante a cazurilor de dispariții în rândul copiilor, potrivitwww.missingchildreneurope.eu.

Prima Zi europeană a copiilor dispăruți a fost organizată în 2002, la inițiativa organizației britanice “Child Focus”, patronată de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord și a organizației olandeze “Vermist”.

AGERPRES/(autor: Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva