Nouă firme profesioniste de gătit în aer liber s-au duelat în “polonice” într-un concurs jurizat de maestrul bucătar Adrian Pop, care a oferit și o demonstrație culinară în cadrul primei ediții a campionatului județean “Oradea GrillFest & Rock”.
“Am început concursul de gătit pentru firme care prin tradiție și cu tradiție de 20 de ani au făcut acest lucru. S-au înscris nouă firme — restaurante, hoteluri, firme mai mici — care au dorit să arate publicului bihorean că se poate găti foarte simplu, dar extrem de gustos”, a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul Radu Silaghi, directorul executiv al Asociației Firmelor Bihorene.
O primă etapă a concursului a fost la “categoriile” plită, grătar, proțap și ceaun. Au fost jurizate aspecte importante precum modul de prezentare a standului, cum se prezintă bucătarii la standuri, apoi au fost degustate și apreciate, în baza unei fișe, mâncărurile și gustul lor.
Organizatorii au prevăzut și un concurs de gătit în aer liber pentru amatori, pentru acei vizitatori care au dorit să gătească. Ustensilele și materia primă au fost oferite de gazde.
Chef Adrian Pop a ales să gătească un mușchiuleț de porc făcut la tigaie, flambat cu coniac, cu garnitură piure de mazăre, morcovi trași la tigaie, un brunoise de ardei gras cu ceapă echalote și ciuperci trase în unt.
După ce a preparat și comentat, în același timp, pentru public, acest fel de mâncare, maestrul bucătar a dezvăluit, pentru AGERPRES, modul de preparare, care este relativ simplu, potrivit acestuia.
Pentru o porție normală sunt necesare 100 de grame de carne și cam 150 de grame de garnitură. Mușchiulețul se condimentează cu sare și piper, se aromatizează cu ierburi — câteva fire de cimbru, puțin rozmarin și coriandru, se învelește în folie de plastic și se dă la frigider. Normal, ar fi necesar să stea la rece două-trei ore. Dar, pentru o demonstrație, nu se așteaptă atât.
“Nu complicăm lucrurile. Nu vrem să influențăm prea mult cu alte gusturi gustul cărnii și de aceea punem doar câteva mirodenii care să înnobileze carnea. Sunt câteva ierburi, după preferințele fiecăruia. Unii nu agreează rozmarinul, alții, salvia. Dar fiecare, după gustul său, poate să își pună ce ierburi îi plac”, a spus maestrul bucătar.
Pentru garnituri a ales ciuperci, morcovi, ardei și mazăre. Mazărea a fiert-o, după câteva minute a adăugat brânză pecorino, puțină smântână dulce, a pasat-o cu blenderul până a devenit piure. Celelalte legume — ardeiul tăiat brunoise, adică niște cubulețe foarte mărunte, cu ceapă echalotte — care este o ceapă dulce, aromată, s-au tras la tigaie cu puțin unt. Ciupercile — călite cu ceapă și cu unt, iar doi morcovi — puși puțin la grătar, urmând să fie trași la tigaie alături de carne.
Mușchiulețul se scoate de la frigider, cu ierburi cu tot se pune într-o tigaie încinsă cu ulei și se brezează pe toate părțile. După circa zece minute, se flambează cu 20 de grame de coniac; prin aprindere se elimină alcoolul, rămâne aroma și se rumenește și carnea capătă un gust foarte plăcut de la acea flambare. Se lasă să se odihnească după care se adaugă 50 ml de vin și se lasă pe foc până se reduce sosul. La urmă, sosul se drege cu smântână dulce. Mușchiulețul se porționează și se montează pe o farfurie, cu garniturile respective, după imaginația fiecăruia.
Chef Adrian Pop, de 30 de ani în domeniu, este maestru în arta culinară cu titlul obținut în anul 2006 și are nenumărate premii, dar cel mai mare și care l-a bucurat cel mai mult a fost medalia de argint obținută la Cupa mondială de gastronomie de la Luxembourg, în anul 2014.
“M-a bucurat foarte tare pentru că noi am fost prima echipă din România care am adus un premiu așa important în țară de la o cupă mondială”, a declarat chef Adrian Pop.
AGERPRES/(A — autor: Eugenia Pașca, editor: Cristian Anghelache)