Ziua mondială a oceanelor sărbătorită, în fiecare an, la 8 iunie, are rolul de a mobiliza și de a uni populația globală în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Mondial.
Sursa: un.org
Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații marchează această zi promovând ocrotirea oceanelor de pe planeta noastră și legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.
Tema pentru 2015 stabilită de Națiunile Unite, “Oceane sănătoase — o planetă sănătoasă”, este un îndemn pentru a opri fenomenul de poluare al oceanelor. Accentul este pus în special pe poluarea cu materiale din plastic, care reprezintă o amenințare serioasă. Acestea se descompun foarte încet, poluând căile navigabile pentru un timp îndelungat, potrivit www.un.org. În plus, impactul poluării cu plastic este dăunător și sănătății animalelor acvatice. Oamenii de știință se tem, de asemenea, de efectele negative asupra sănătății oamenilor.
Oceanul facilitează legătura între oameni de pe întregul Pământ, indiferent unde locuiesc. El reglementează clima, este o sursă de hrană pentru milioane de oameni, produce oxigen, reprezintă casa pentru un număr incredibil de mare de vietăți sălbatice, ne oferă resurse pentru medicamente importante dar și pentru multe altele, ofertele sale fiind foarte mari. În scopul de a asigura sănătatea și siguranța comunităților noastre și a generațiilor viitoare, este imperativ să ne asumăm responsabilitatea de a avea grijă de ocean, deoarece el la rându-l său are grijă de noi.
Organizația Națiunilor Unite sărbătorește Ziua mondială a oceanelor la sediul ONU și va anunța câștigătorii “Oceanic Photo Competition” din 2015.
Această zi a fost inițiată la 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.
Deși apele oceanice nu reprezintă decât o miime din volumul total al planetei și cinci miimi din masa ei, ele acoperă o suprafață de 361 milioane de kmp, adică aproape de două ori și jumătate suprafața continentelor. Terra este deci pe drept numită ”planeta albastră”, iar oceanele joacă în viața ei un rol capital. Oceanul Planetar conține cea mai mare parte a hidrosferei, care echivalează cu 1.340 milioane kmc de apă (97,1 % din volumul hidrosferei).
AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Mariana Zbora-Ciurel)