Viticultura românească este renumită nu numai prin calitatea soiurilor autohtone pentru vinuri de înaltă calitate, ci și pentru producerea strugurilor de masă destinați consumului în stare proaspătă. Unul dintre cele mai valoroase astfel de soiuri este Victoria, considerat chiar cea mai reușită creație românească pentru struguri de masă.
Foto: (c) Andreea ONOGEA/Arhiva AGERPRES
Principalele caracteristici ale soiurilor de struguri pentru masă se referă la: mărimea strugurilor (mari și foarte mari); compactitatea acestora (struguri rari în boabe); mărimea boabelor (mari și foarte mari); culoarea boabelor (galben-auriu, roșu-închis etc); prezența stratului de pruină (stratul ceros de la suprafața boabelor), care asigură starea de prospețime și sănătate, menționează prof. dr. Liviu Dejeu în cartea ”Viticultura” (2010).
Soiul Victoria a fost obținut la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani, de către cercetătorii dr. Victoria Lepădatu și dr. Gheorghe Condei, prin încrucișarea soiurilor Cardinal și Afuz Ali, și a fost omologat în anul 1978.
În prezent, Victoria este răspândit în majoritatea țărilor cultivatoare de soiuri de struguri pentru masă din lume, printre care Italia, Grecia, Turcia, Spania, Africa de Sud, China, Australia etc. În cartea sa, ”Viticoltura di qualita” (2005), profesorul Mario Fregoni, de la Universitatea Piacenza din Italia, fost președinte al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), un mare prieten al viticultorilor români și Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, aprecia acest soi ca fiind deosebit de valoros. De altfel, în Italia, principala țară europeană cultivatoare de soiuri pentru struguri de masă, Victoria, cu o suprafață de peste 2.400 ha, ocupa locul al II-lea, după soiul Italia, în ierarhia acestei direcții de producție, fiind principalul soi cu maturare timpurie din această țară.
Soiul Victoria se dezvoltă foarte bine pe terenuri fertile, bine drenate, situate, de regulă, la baza versanților.
Strugurii sunt mari și foarte mari (400-600 g), de formă conică sau cilindro-conică, sunt lacși (rari în boabe), cu boabe ovale, foarte mari (8-10 g), cu pielița aderentă la miez, de culoare galben-verzuie, cu pulpa cărnoasă, crocantă, cu gust plăcut, echilibrat. Maturarea strugurilor este timpurie, la începutul lunii august, în sudul țării, și în cea de-a doua jumătate a lunii august în podgoriile nordice ale României. La maturare, conținutul în zaharuri atinge 150-155 g/l, potrivit prof dr. Adriana Indreaș.
Soiul are o rezistență bună la ger (la temperaturi minime cuprinse între minus 18 și minus 20 grade Celsius), la secetă, dar și la brumele și la înghețurile de primăvară. De asemenea, strugurii sunt rezistenți la transport și la păstrare.
Datorită numărului și mărimii strugurilor, soiul Victoria se caracterizează printr-o fertilitate bună și printr-o productivitate foarte mare.
AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)