Mister KO, Vlad Gavriliuc, Paul Dobrescu sau ”Buldozerul”, Peter Kadiru, Mike Tyson, Ion Alexe, Ramil Gadjiev, Valentin Vrânceanu, Kresimir Sporcic, Robert Jitaru, Vladimir și Vitali Kliciko au vârste și origini diferite, însă aceeași pasiune, boxul.
Unii dintre ei au urcat în ring zilele acestea la Tulcea, alții i-au admirat, antrenat ori le sunt modele celor mai tineri sportivi care doresc să ajungă la marea performanță.
‘Un prieten, Mihalis Teodoridis, un grec din Galați despre care nu mai știu nimic, m-a împins spre box. După cinci luni de antrenamente, am ajuns campion național al României. Atunci, am spus că voi fi pe locul întâi și am început marea performanță”, a declarat, pentru AGERPRES, Alec Năstac, câștigător al medaliei de bronz de la JO din Montreal, 1976, al medaliei de argint la Campionatele Mondiale din Havana, 1974, supranumit și ”Mister KO”, după ce a câștigat fără drept de apel 200 din cele peste 300 de meciuri naționale și internaționale.
La ”Centura Dunării”, competiție care reunește zilele acestea, la Tulcea, membri ai loturilor naționale de box din Croația, Germania, Moldova, România, Ucraina și Ungaria, unul din KO-uri a fost înregistrat în semifinale, Kresimir Sporcic (Croația), învingându-l în a doua repriză pe Asan Amar (România), la categoria 81 de kilograme.
”M-am apucat de box pentru că mama mea spunea că sunt gras. Cel mai mult îmi place să lupt. Meciul cu Vitali Pokuliak (Ucraina) a fost greu, dar un test bun pentru mine”, a afirmat, joi seara, Peter Kadiru (Germania), după ce și-a învins adversarul cu 3-0 la categoria +91 de kilograme. Peter a câștigat Campionatul European de tineret din Zagreb 2014, iar modelul lui este celebrul american Mike Tyson.
În semifinală, pe ringul din Sala Polivalentă au urcat și Robert Jitaru (România) și Petrosian Zaravor (Ucraina), la categoria 56 de kilograme, Robert învingându-și adversarul. ”Meciul a fost obositor, dar eficient. Cu cât adversarul este mai puternic, cu atât este mai bine pentru mine. Îmi doresc să ajung la marea performanță, dar am mult de muncit”, a afirmat Robert Jitaru.
Robert este considerat o speranță pentru boxul din România, după ce anul trecut a câștigat locul al doilea la Campionatul European pentru tineret. ”Când boxam, mă gândeam doar la locul întâi. Era cu adevărat o împlinire sufletească atunci când câștigam titlul de campion”, a rememorat maestrul emerit al sportului Paul Dobrescu, supranumit ”Buldozerul” de colegii din ring. Fost campion balcanic în anii 1969 și 1976, Paul Dobrescu a câștigat medalii în șase turnee internaționale, dar la un moment dat a fost învins de alți campioni.
”Sper să ajung la Campionatul European. Concursul de la Tulcea a fost greu, pentru că am avut un adversar puternic din partea României. Dar a fost un bun antrenament”, a declarat Vlad Gavriliuc, în vârstă de 16 ani, campion al Republicii Moldova în anul 2014, învins în primele meciuri ale competiției.
Antrenorul lui, maestru în sport de clasă internațională, Mihail Muntean, a obținut medalie la Campionatul Mondial de la Moscova, în 2008, a fost campion național în mai multe rânduri și recunoaște că nu e deloc ușor să fii antrenor. ”Sunt antrenor doar de doi ani și nu credeam că poate să fie o meserie atât de provocatoare”, a afirmat Muntean (Republica Moldova).
Antrenorul federal Valentin Vrânceanu, reprezentant al Federației Române de Box
Antrenoratul presupune, potrivit reprezentantului Federației Române de Box, Valentin Vrânceanu, o implicare atât în viața sportivă, cât și în cea privată a elevilor. ”Eu nu am avut o rezistență nativă care să-mi permită accesul în elita mondială a boxului, astfel că n-am participat la Jocurile Olimpice. Am avut antrenori foarte valoroși care mi-au călăuzit însă viața spre antrenorat. Mi-au fost elevi Francisc Vaștag, Leonard Doroftei, frații Simion și nu numai. Antrenoratul presupune implicare atât în viața lor privată, cât și în cea sportivă. Trebuie să-i înveți să privească înainte, dar și importanța unor amănunte, ca de exemplu un ‘bună ziua’ sau un ‘mulțumesc’, care dau valoare unui campion”, a afirmat reprezentantul FRB care în anii 1980 a fost atât antrenor, cât și reprezentant al României la competiții internaționale.
”Nivelul competiției de la Tulcea este unul bun pentru pregătirea altor starturi. Frații Vladimir și Vitali Kliciko, dar și toți ceilalți campioni ai Ucrainei reprezintă un model pentru mine”, a declarat Ramil Gadjiev (Ucraina), care în semifinala Centurii Dunării l-a învins cu 2-1 pe Leo Cvetkovic (Croația).
Meciurile din semifinalele competiției de box ”Centura Dunării” au fost apreciate de câteva sute de amatori ai acestui sport, cel mai disputat după zgomotele din tribune părând a fi cel dintre Adam Olah (Ungaria) și Dumitru Gumen (Republica Moldova).
”Este o onoare pentru lotul Germaniei să fie aici și să lupte împotriva unor adversari atât de puternici. Sperăm ca și sportivii noștri să câștige”, a afirmat antrenorul AIBA Christian Morales (Germania).
Unul dintre cele mai apreciate momente de sportivi și antrenori a fost vizita de joi dimineața, la Centrul Ecoturistic Delta Dunării, iar cel mai așteptat este excursia în Deltă, care are loc vineri. ”Eu n-am fost niciodată în Delta ucraineană și abia aștept să o văd pe cea din România”, a spus antrenorul lotului de pugiliști ucraineni, Viktor Zverev.
La meciurile din semifinalele concursului de box a asistat și Ion Alexe, considerat de presa de specialitate cel mai titrat ”greu” al României din toate timpurile. ”Pentru mine cele mai frumoase momente din viața de sportiv au fost cele în care se intona imnul național”, a mărturisit Ion Alexe. Vicecampion olimpic în 1972, la Munchen, și câștigător al unui titlu european în 1969, la București, Alexe a luptat la categoria cea mai grea a vremii, +81 de kilograme, și s-a confruntat cu două legende ale acestui sport, George Foreman (SUA) și Teofilo Stevenson (Cuba).
”Dacă ar fi să le recomand ceva sportivilor ar fi să facă artă. Am văzut meciuri bune și chiar foarte bune. Boxul este pentru mine o artă. Ar fi frumos ca anul viitor, competiția de aici să numere și mai mulți participanți cu un nivel și mai ridicat. Toți așteptăm frumusețe de la un sport”, a adăugat Ion Alexe.
Alec Năstac și Paul Dobrescu
Finalele primei ediții a concursului internațional ”Centura Dunării” vor avea loc sâmbătă, începând cu ora 17,00, în Piața ”Mircea cel Bătrân”, din centrul orașului Tulcea, dacă vremea va permite desfășurarea în aer liber a meciurilor.
Competiția sportivă de la Tulcea este organizată de EUBC, AIBA, Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea, Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, FRB și Vimetco Alro și este al doilea concurs internațional de box găzduit de Tulcea în ultimii aproape 25 de ani. În octombrie 2014, loturile de box feminin din Italia, România și Turcia s-au întrecut în orașul tulcean Babadag, în timpul unei competiții organizată în memoria lui Aurel Toma, singurul pugilist din România care și-a construit o carieră în boxul profesionist american.
AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Mihai Țenea)