Două preparate pe bază de mamăligă, mâncarea tradițională a românilor, puricei domnești și bulzul de Varlaam, sunt cele mai căutate preparate la pensiunile din județul Buzău.
‘Puriceii domnești au ca principale componente cârnații de Pleșcoi și mămăliga, două bijuterii ale artei culinare românești’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ANTREC Buzău, Cristina Partal.
Pentru prepararea ‘ Puriceilor domnești’ este nevoie de următoarele ingrediente: cârnați de Pleșcoi, untură, mamăligă rece, telemea de oaie.
‘Untura se topește în tigaie, se adaugă mămăliga și se fărâmițează cu furculița. Cârnații de Pleșcoi se taie cubulețe fine și se prăjesc ușor pentru a se păstra gustul original. Aceștia se adaugă odată cu telemeaua în tigaie’, a mai spus sursa citată.
Preparatul astfel obținut se ornează cu celebra ceapă de Buzău, așa-numita ceapă de apă, și cu telemea rasă fin.
Un alt preparat, de această dată aparținând ciobanilor din Munții Buzăului este Bulzul pe jar, ca la Varlaam.
‘Zona etnografică Gura Teghii-Varlaam aduce în oferta turistică nu numai bijuterii etnografice, dar și delicii culinare. Fiind deja atestată de către specialiști ca zonă prin care ciobanii coborau cu turmele spre câmpie pe vechiul Drum al Oilor, satele de la poalele Masivului Penteleu pot oricând concura cu cele din județele Brașov sau Covasna la capitolul preparate specifice stânelor’, susține președintele filialei Buzău a ANTREC.
Pentru prepararea bulzului se folosesc următoarele ingrediente: mălai, caș de oaie sfărâmat, sare grunjoasă, ulei. ‘Se face o mămăligă vârtoasă, din care bucătăreasa ia bucăți fierbinți, la care adaugă cașul sfărâmat și frecat cu sarea grunjoasă, apoi modelează compoziția sub forma unui cocoloș pe care îl pune pe jar’, a mai declarat Cristina Partal.
AGERPRES / (A — AS — autor: Dorin Ivan, editor: Marius Frățilă)