Marele Ducat de Luxemburg sărbătorește la 23 iunie ziua națională, Ziua Oficială a Marelui Duce, deși această dată nu a fost ziua de naștere a nici unui monarh din Luxemburg, potrivit www.cia.gov.
Vedere panoramică din avion — Luxemburg
Imagini din Luxemburg
Având o suprafață de 2.586 kmp și o populație de 536.061 de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, Marele Ducat de Luxemburg este situat în Europa Occidentală și se învecinează cu Belgia la Nord și Vest, Franța la Sud și Germania la Est.
Imagini din Luxemburg
Imagini din Luxemburg
Bogat în peisaje naturale pitorești, văi și coline maiestuoase și o multe de atracții turistice istorice, Marele Ducat de Luxemburg are un număr important de castele. În ciuda aspectului compact și dens, vizitatorii sunt impresionați de varietatea de păduri, podgorii și formațiuni stâncoase spectaculoase, dispuse la o distanță mică una de cealaltă.
Imagini din Luxemburg
Marele Ducat de Luxemburg are capitala la Luxemburg și are o populație de 76.684 locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com. Celelalte orașe mai mari sunt: Esch-sur-Alzette, Differdange, Dudelange, Petange și Sanem.
Imagini din Luxemburg
Imagini din Luxemburg
Capitala este împărțită într-un număr distinct de districte, divizare făcută cu ajutorul cheilor spectaculoase ale văilor râurilor Alzette și Pétrusse. În partea de nord-vest se află centrul vechi al orașului ce include piețe elegante, biserici impozante, magazine, cazemate (rețele subterane de tuneluri folosite în vechime pentru apărarea orașului) și străzi șerpuitoare, acoperite cu piatră de pavaj, potrivit globi.ro. În partea de nord-est se regăsește aria mai modernă a platoului Kirchberg, gazda mediului de afaceri luxemburghez și a mall-urilor de cumpărături.
Cele trei districte superioare sunt împărțite de valea râului Pétrusse, iar cele două districte inferioare Grund și Clausen de valea Alzette. Primul dintre acestea include o serie de baruri, restaurante și muzee, cel din urmă cuprinzând Rives de Clausen, principala zonă de distracții a orașului, populară în rândul tinerilor pentru viața de noapte.
În ciuda aspectului calm de centru financiar și sediu al unor instituții europene, capitala reprezintă un loc plin de viață. Totodată este un important centru bancar și administrativ. Printre industriile bine dezvoltate se numără cele ale fierului, oțelului, mobilei, bunurilor din piele, textilelor, berii și mâncării.
În orașul Vechi se găsesc: Piața Armelor — o piață animată, ocupată vara de cafenele; Palatul Municipal; Piața Wilhelm — unde se află Primăria, din anul 1830, și statuia marelui duce de Luxemburg, Wilhelm II al Olandei; Platoul Sf. Spirit — punct de belvedere; Monumentul Solidarității Naționale; Bock — stânca pe care a fost construit primul castel al ducatului, fortificațiile și cazematele; Turnul Iacob; statuia lui Goethe; clădirea Consiliului de la Corniche — aflată pe marginea vechilor fortificații, fiind denumită “cel mai frumos balcon al Europei”, potrivit turistik.ro.
Alte obiective turistice sunt Teatrul Capucinilor; Galeria de Arta A Tunnel; Podul Adolf; Palatul Marilor Duci; Catedrala Notre Dame; Muzeul Național de Artă și Istorie; Piața Constituției; Capela St. Quirin.
AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)