O alimentație adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii și viruși de sezon.
Obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în zahăr, alimente semipreparate, pline de grăsimi și sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exercițiului fizic, lipsa unui somn odihnitor suficient, habitatul în orașe mari, suprapopulate sau în apropierea antenelor de telefonie mobilă, consumul insuficient de apă și excesiv de băuturi carbogazoase dulci sunt doar câțiva factori care pot declanșa o scădere a capacității de acțiune a sistemului nostru imunitar, susțin nutriționiștii.
Potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu, practicarea unui mod de viață cât mai puțin nociv cu putință poate să ajute la echilibrarea funcțiilor sistemului imunitar, chiar și în situații limită.
“Alimentația este o parte importantă a acestei soluții. Pe lângă hidratarea obligatorie cu suficientă apă pe zi și consumul echilibrat de proteine, glucide și lipide într-o formă cât mai dietetică și mai apropiată de natural, este important de reținut consumul unor substanțe cu acțiune foarte specifică la nivel imunitar. Aceste substanțe nutritive se găsesc din abundență în fructele de vară. Căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C, B1, B6, antioxidanți și acid folic. Vitaminele B sunt utile în regenerarea țesuturilor, iar acidul folic menține unghiile și părul sănătoase. Vitamina C menține pielea sănătoasă și are un rol important în vindecarea rănilor și arsurilor. Căpșunile mai conțin fier, calciu și magneziu, minerale care întăresc oasele, dinții, sistemul nervos și asigură oxigenarea celulară. În plus, căpșunile sunt ușor digerate și conțin un număr mic de calorii. Singurul dezavantaj al acestor fructe este că pot fi alergenice, mai ales la persoanele predispuse la alergii”, a afirmat nutriționistul.
De asemenea, pentru că sunt bogate în compuși numiți salicilați, căpșunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranță la aspirină, produs ce conține o substanță asemănătoare — acid acetilsalicilic.
Lygia Alexandrescu afirmă că piersicile furnizează o cantitate importantă de vitamina C și A, au un conținut ridicat în zahăr și prezintă o serie de beneficii pentru sănătate: efect diuretic, laxativ și detoxifiant, sunt foarte ușor asimilabile, sunt folositoare în afecțiuni pulmonare, infecții respiratorii sau anemie.
Totodată, caisele au un conținut deosebit de ridicat în betacaroten (caisele portocalii închis sunt printre fructele cu cel mai ridicat astfel de conținut), sunt bogate în fibre solubile și potasiu. “Din acest motiv, pentru o bună funcționare a colonului și pentru reglarea nivelului colesterolului, este indicată cura cu aceste fructe delicioase. Caisele sunt bogate și în magneziu, sodiu, fosfor și fier, au puternic efect laxativ, curăță și detoxifică ficatul și întreg sistemul digestiv și sunt imuno-stimulatoare”, a explicat Alexandrescu.
Potrivit acesteia, zmeura este o bogată sursă de vitamina C, sodiu, flavonoide și pectine și întărește sistemul de apărare al organismului și prin prezența vitaminei C se îmbunătățește absorbția de fier, fiind considerată fruct anticancerigen (blochează transformarea nitraților și nitriților în nitozamine, care sunt asociate cu apariția cancerului de stomac), ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățește structura pereților celulari și ajută la menținerea unei bune circulații la nivelul capilarelor.
“Cireșele și vișinele sunt fructe bogate în apă, zaharuri, complex de vitamine B (B1, B2, B6), vitamina C, minerale (magneziu, potasiu), lignani, fitoestrogeni și taninuri. Delicioasele cireșe conțin toate aceste componente nutritive care nu doar ne hrănesc, ci sunt recomandate și într-o serie de afecțiuni precum guta, constipația, litiazele renale și biliare, reumatism, obezitate, depresie. Conțin și ele 90% apă, zaharuri, vitamina A și K și substanțe flavonoide care protejează celula de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci și parfumate și au acțiune diuretică, laxativă, antianemiantă și ajută la reducerea nivelului de colesterol seric. Conțin fructoza care, fiind lent absorbită de organism, dă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp (spre deosebire de zahărul din dulciuri, de exemplu, care este energizant doar pe moment, fiind absorbit rapid)”, explică Lygia Alexandrescu.
Ea subliniază că cireșele sunt fructe excelent tolerate de sistemul nostru digestiv și, fiind bogate în sorbitol, ajută digestia. “Este adevărat că au un oarecare efect laxativ, datorită fibrelor pe care le conțin (acestea accelerează tranzitul intestinal și combat constipația), dar nu cauzează diaree, ci doar reglează tranzitul intestinal”, a precizat Alexandrescu.
În ceea ce privește pepenele, acesta este bogat în substanțe antioxidante de tip fenolic: flavonoide, carotenoide, triterpenoide. Pepenele este plin de dulceață, dar și de substanțe care combat inflamația (licopenul fiind cel mai bine reprezentat). “Nu trebuie uitat aportul de fier și zinc, dar și bogăția acestui fruct delicios în aminoacizi cum sunt citrulina și arginina, substanțe cu rol tonifiant la nivel imunitar”, mai spune Lygia Alexandrescu.
AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)