În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână vă propunem ”Ouă Casinou cu sos tartar” și ”Harlekin”, rețete care au fost publicate în volumul ”Bufet rece și cofetărie” (1936) scris de doamna Lucreția Dr. Opreanu, profesoară de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” din Cluj, licențiată în științe.
Ouă Casinou cu sos tartar
Cantități: 6-8 ouă fierte, 2 linguri smântână, 1 linguriță muștar, sare, piper, 1 linguriță pastă de sardele. Ouăle fierte și curățite se taie în jumătăți (în lungime). Se scoate gălbenușul care se amestecă cu cele amintite mai sus. Cu această compoziție se umplu jumătățile de ouă, se pun pe farfurie, se toarnă peste ele sos tartar, care se pregătește astfel: la 6 linguri de sos de maioneză adăugăm 2 linguri muștar, 2 linguri smântână groasă dar dulce, sare, puțin oțet de vin sau suc de lămâie și foarte puțin zahăr praf. Se garnisește farfuria cu frunze de pătrunjel și cu felii de lămâie.
Harlekin
Cantități: 250 gr. unt, 125 gr. zahăr praf, 380 gr. făină, 1 păhărel rom, 1 lingură smântână groasă, miezul dela o jumătate de baton de vanilie. Toate acestea se pun pe planșetă și se frământă bine. Coca se împarte în 3 părți: Fiecare parte se întinde de grosimea muchiei dela cuțit dând forma unei tăvi de mărime potrivită. Se pune pe fundul unei tăvi (tava să se ridice cu fundul în sus, să fie bine frecată, ștearsă și uscată) și se coace de culoare roz deschis, apoi se răstoarnă pe o planșetă. Când toate foile sunt coapte, se ung cu marmeladă de caise și se suprapun. A treia foaie partea de deasupra nu se unge. Se pun foile suprapuse de data aceasta în aceeași tavă dar înlăuntrul ei.
Deasupra se pune glazura făcută în felul următor: 125 gr. zahăr praf cu 3 gălbenușe se freacă cu lingura de lemn, ca să devină spumos. După ce s’a turnat peste prăjitură, se dă tava la cuptor (cu foc încetinel) ca să se usuce glazura timp de câteva minute. Rece se taie în felii lungi de 8-10 cm și late de un deget.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel)