Republica Capului Verde este un arhipelag format din 10 insule – Santo Antăo, Săo Vicente, Santa Luzia, Săo Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo, Brava, situat în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Senegalului, Gambiei și Mauritaniei.
Sursa: youtube.com
Cu o suprafață de 4.033 kmp și o populație de 538.535 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), Republica Capului Verde sărbătorește la 5 iulie Ziua Națională, marcând obținerea Independenței în 1975.
Insulele nelocuite din Capul Verde au fost descoperite abia la mijlocul secolului XV, unele dintre acestea de către venețianul Alvise Mosto, aflat, la acea vreme, în serviciul coroanei portugheze, potrivit infotour.ro, iar altele de către navigatorul portughez Diogo Gomes. Acestea au fost transformate în colonii lusitane conduse de un guvernator până în 1817.
Arhipelagul Cabo Verde a cunoscut prosperitatea în secolul XVII, datorită comerțului cu sclavi și la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu deschiderea drumurilor transatlantice.
Capitala Praia (145.000 locuitori), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este situată pe insula Santiago, cea mai mare din arhipelag. Atestat în 1615, orașul, al cărui nume întreg este Praia de Santa Maria a devenit un important port comercial al țării.
Atracțiile principale din centrul orașului colonial sunt: Piața Albuquerque, Monumentul ridicat în onoarea lui Diogo Gomes, primăria veche construită în 1920 și Palatul Prezidențial ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, Palatul de Justiție, clădirea Parlamentului și vechea fortăreață din Bateira. De asemenea, Muzeul de Etnografie, Palatul Culturii și Arhiva de Istorie Națională își așteaptă vizitatorii, înainte de a purcede spre strada Avenida Cidade de Lisboa, cea mai modernă din Praia, potrivit infotour.ro.
Orașul Cidade Velha, înscris în 2009 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, se află la 15 km de Praia. Aici se găsesc ruinele celei mai vechi biserici din lume, construite în 1495, în perioada colonizării. Tot aici se află și ruinele fortăreței Real de Săo Filipe.
Cei care vizitează aceste locuri vor fi însoțiți atât în Praia, cât și în restul Republicii Capului Verde, de muzică, o componentă esențială a vieții locuitorilor acestui arhipelag. În plus, merită amintit că Republica Capului Verde a dat lumii una dintre cele mai bune voci, pe renumita Cesaria Evora.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)