În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
Sursa: dietetik.ro
În această săptămână vă propunem ”Budincă de carne” și ”Dulce pregătit la minut”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Budincă de carne
Ia 300 grame de carne de vițel, puțină măduvă, o ceapă, coaja dela o lămâe și puțin miez de pâine muiată în lapte; taie-le foarte mărunt, dă-le prin sită și pune-le sare și piper.
Apoi ia 60 grame de unt amestecat ușor cu o lingură de smântână și amestecă-l la un loc cu tocătura de mai sus; pune peste ele patru ouă întregi și două linguri de pesmete, și amestecă-le bine; apoi unge tingirea cu unt și presar-o cu pesmete, toarnă înăuntru composiția de mai sus și dă-o la cuptor să se coacă.
Dacă vrei, pune-o întreagă la masă cu un sos dulce-acrișor cu trufe sau ciuperci, ori taie-o felii și dă-o cu un sos de măsline verzi ținute de cu seară în apă, ca să se îndulcească, și curățite de sâmburi, iar în locul lor, umplute tot cu acea tocătură de mai sus.
Fă un sos cu zeama dela trei lămâi, două linguri de zahăr puțin rumenit, două linguri de făină, o lingură de unt și răzătura dela o lămâe; amestecă toate aceste, ferbe-le în 200 grame de zeamă de carne, dă-le în două clocote și strecoară-le peste măsline. Toarnă toate aceste peste budincă când vrei s ‘o dai la masă.
Dulce pregătit la minut
Taie potrivit felioare de franzelă foarte albă, nu prea proaspătă, de lățimea degetului mic, moaie-le în lapte dulce cu sarea necesară și tăvălește-le în albuș de ou bătut foarte bine. Când vrei să le dai la masă, prăjește-le îndeajuns cu unt foarte proaspăt, servește-le la masă fierbinți și unge-le cu miere mirositoare de faguri albi.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel)