Uniunea Bahamas, stat situat în arhipelagul cu același nume, cu o suprafață de uscat de aproape 15.000 kmp și o populație de 321.834 de locuitori (estimare iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește la 10 iulie Ziua națională, dată la care, în 1973, a fost proclamată independența.
Sursa: Captură foto / youtube
Arhipelagul este format din aproximativ 700 de insule, dintre care 21 sunt locuite, și încă 2.400 de grinduri formate prin ridicarea coralilor la suprafața mării, fiind răspândite pe o suprafață totală de peste 250.000 kmp. Statul insular dispune de a treia cea mai mare barieră de corali din lume.
Apa mării din jurul insulelor este una dintre cele mai limpezi din lume, cu o vizibilitate în adâncime de 70 de metri. Insulele din Bahamas pot fi împărțite în mai multe categorii din punct de vedere al vegetației sau a reliefului pe care îl prezintă, de la pădurile de pini la plantații luxuriante, terenuri aride plate sau peșteri adâncite în rocile calcaroase.
Arhipelagul a fost descoperit de Cristofor Columb în 1492. Colonizat de englezi la jumătatea secolului al XVII-lea, Bahamas devine prin Tratatul de Pace de la Paris (1783), oficial, colonie britanică. Plantațiile de trestie de zahăr sunt lucrate cu sclavi aduși din Africa, care devin populația majoritară.
În 1834, sclavia a fost abolită. Bahamas obține autonomia internă la 7 ianuarie 1964, iar la 10 iulie 1973 își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului.
Cea mai populară destinație a insulelor, potrivit www.jinfotours.ro, este New Providence, unde este situată și capitala Nassau, în apropierea Insulei Paradise, și Grand Bahama cu orașele de vacanță Freeport și Lucaya. Mulți turiști preferă însă liniștitele insule Abaco, Andors, Exumas, unde turiștii se pot caza în spații rustice.
Nassau este capitala și centrul guvernamental, cultural și comercial al Uniunii Bahamas. Orașul cuprinde 70 de procente din întreaga populație a insulelor, respectiv 267.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).
Sursa: Captură foto / youtube
Piața Parlamentului din Nassau este centrul tradițional al guvernului din Bahamas. Clădirile pitorești, construite la începutul anilor 1800, includ Casa Parlamentului, vechiul Birou al Secretarului Colonial, Curtea Supremă, toate acestea înconjurând statuia de marmură a reginei Victoria. Aici au loc, în fiecare sezon, ceremoniile de deschidere a lucrărilor Curții Supreme. Mai departe se află Fortul Charlotte, construit în 1788.
Printre atracțiile acestei capitale se mai află: Muzeul Pompey (Vendue House până în 1992, când a devenit muzeu), construit înainte de 1769 și numit astfel după un sclav african, găzduiește o expoziție permanentă dedicată experienței africane în Bahamas, potrivit www.bahamas.com; siturile istorice din New Providence găzduiesc trei sate — Gambier, Adelaide și Fox Hill — fondate în anii 1800 de sclavii africani liberi. Satele pot fi vizitate de turiști, unde moștenirea culturală africană este încă vizibilă; Grădinile de Recreere se află situate pe o suprafață de aproximativ 44.000 mp, aici putând fi văzute, în cadrul celei mai mari colecții rare și exotice de palmieri din lume, aproximativ 170 de specii. Este unul dintre cele patru parcuri naționale existente pe New Providence.
Aici, trebuie amintit și cel mai mare eveniment din insulele. Junkanoo este un carnaval de stradă ce are loc pe 26 decembrie și 1 ianuarie, și se desfășoară, în special în Nassau. Grupurile junkanoo poartă costume spectaculoase din hârtie creponată și cântă muzică specifică, Junaknoo, combinată cu ritmuri africane, cu alămuri zgomotoase și talăngi.
AGERPRES/(Documentar-Irina Andreea Cristea;editor: Marina Bădulescu)